Sunday, September 30, 2007

Oleg Ivanovski.


In het NRC Handelsblad van gisteren staat een interview met Oleg Ivanovski een van de nog levende spoetnikbouwers. Het interview leest voor mensen van mijn generatie als een bloedstollende avonturenroman.
Als we alle waanzin van de koude oorlog even opzij schuiven zien we dat de Spoetnik een nieuw tijdperk inluidde en zeker ook technisch. De gevolgen van de lancering van de Spoetnik, vooral in de VS, zijn denk ik belangrijker geweest dan de eerste voetstap van Neil Armstrong op de maan. Ik citeer uit het interview:
‘Het radiosignaal van de Spoetnik zou na ongeveer een uur op de apparatuur in de lanceerbunker te horen moeten zijn, zodra de satelliet aan de westelijke horizon opdook, beschrijft Ivanovski in zijn memoires, “maar (collega) Slava Lappo had een gevoeligere ontvanger bij zich, dus iedereen keek naar hem(…) Opeens boog hij over de tafel, raakte de afstemknop aan, ademde zwaar(..) Toen zette hij zijn koptelefoon recht, en zei verlegen en onzeker: ‘ik geloof dat dat hem is’, en na een paar seconden ‘het is hem! Zet de bandrecorder aan!”
Spoeniks beroemde radiopiepjes waren niet betekenisloos, zegt Ivanovski, en de vaakgehoorde aantijging dat Spoetnik een onwetenschappelijke stunt was bestrijd hij. “In de lengte van de piepjes waren gegevens over temperatuur, druk en spanning in de satelliet gecodeerd. Onze wetenschappers hielden de voortplantingssnelheid van de signalen in de atmosfeer bij, en de omloopsnelheid van Spoetnik om de aarde. Die hangt af van de luchtdichtheid en dus de weerstand in de bovenste lagen van de atmosfeer.’
De Spoetnik was een hermetisch afgesloten bol van een aluminiumlegering die moest glimmen om zijn warmte af te geven. De radiozenders binnenin waren buizenzenders waarvan de russen niet zeker wisten of ze de versnellingskrachten van de lancering zouden overleven.
Ik hoop dat de memoires van Ivanovski in het Nederlands zullen verschijnen ze vormen een document humain in onze geschiedenis.

Saturday, September 29, 2007

Andere Tijden.


Klik op de foto.
De jonge vrouw (23?) die mijn huis schoonmaakt vroeg mij wat voor blaadjes dat onderin de theepot waren. Gelukkig begreep ik de vraag onmiddellijk en vertelde haar hoe wij ‘vroeger’ onze thee kochten en dat ik dat nog zo deed in de Pelikaan in Zutphen. Gisteren vertelde ik dat aan de man van de Pelikaan omdat ik verse Kenya Arabica koffie bij hem kocht. Nee, mijn verhaal over de thee verbaasde hem niet hij had kortgeleden twee puberjongens in de winkel die totaal verrast werden door de koffiebonen. Ze hadden even moeite om zich te realiseren wat ze dronken.
Voor thee doe je een zakje in heet water en voor koffie doe je iets in een automaat die je nog wel met een knop moet aanzetten, of hoeft dat ook al niet meer?
Op de foto links Lapsang Souchong en rechts Darjeeling. Vanmiddag komt de ‘eenvoudige boekverkoopster uit Zutphen’ voor het eerst weer buiten en met haar zusje ( de coureur, zie mijn blog van maandag ) hier Lapsang Souchong drinken.

Wednesday, September 26, 2007

In Gorssel.


Midden in Gorssel zijn deze twee mooie lakenvelders te zien.
Over het weitje waar ze in lopen schreef ik ook 2 augustus 2005 op mijn blog. De koetjes zijn nog piepjong ik denk van dit voorjaar, het zijn de 4889 en 4890 dus legale inwoners.
Op een zondagmiddag eind jaren zestig reden Erica en ik met Michiel (5 jaar?) en Thijlbert (3jaar?) over de Joppelaan Gorssel binnen. We zochten bouwgrond of een huis om hier eventueel te gaan wonen. De mooie wei in het midden van het dorp was voor ons bijna doorslaggevend herinner ik me.

Mark Rothko.


Vanmorgen een lezing over Mark Rothko in het Gorssels Eetcafé Pluspunt van Ivo de Jong.
Bravo voor de Jong en de organisatie van Pluspunt. Heel mooi en vooral ook heel goed omdat de Jong zeer veel beeldmateriaal had. Vijf kwartier kijken en de Jong kan zijn publiek ook boeien.
Het was de eerste twee keer van dit seizoen niet druk in het café, maar vooral vandaag hebben velen wat gemist. Het wordt tijd dat Huub eens met me meegaat naar dit soort evenementen want de wereld draait door, ook voor katholieken!

Tuesday, September 25, 2007

Bijzondere dag?


Eerst een monteur om de trap op te meten voor een traplift.
Met de post een meevaller van de belastingen.
Een vriendelijke meelevende reactie van Christine van Broeckhoven op mijn brief van 13 augustus, ze schrijft (ik geef alleen de kern van haar brief):

‘Uw brief heeft me getroffen door de openheid waarmee u mij uw persoonlijk lijdensverhaal toevertrouwd.
Uw echtgenote is helaas een van de vele slachtoffers van deze vreselijke ziekte. En vaak is het gevoel van machteloosheid het zwaarst om te dragen voor de naaste familieleden.
Uit uw schrijven blijkt een zeer grote inzet en betrokkenheid bij de verzorging, met veel oog voor detail.
Het zijn verhalen zoals het uwe die mij ervan overtuigen dat mijn werk en het wetenschappelijk onderzoek gewaardeerd worden.’

Prof. Christine van Broeckhoven is wetenschappelijk directeur Moleculaire Genetica van de Universiteit Antwerpen.

De lift gaat nu een lange weg afleggen. De firma Oto maakt een offerte naar aanleiding van de opgenomen maten, als de gemeente Lochem dan akkoord gaat zal de fabriek het benodigde rail en buizenwerk maken en dan komen ze hier alles monteren. Met kerst kan alles klaar zijn.

Monday, September 24, 2007

Een stukje lucht.


Klik op de foto.
De eenvoudige boekverkoopster uit Zutphen is thuis! Zaterdagavond in plaats van zondag al aangekomen omdat gisteren Amsterdam autoloos was. Gistermiddag zat ik een uurtje naast haar bed en vanuit haar slaapkamer ziet zij dit paradijs waarvan ik deze foto maakte. Zij vertelde me een geheimpje: vanuit haar kamer in Amsterdam zag ze meer wolken, vliegtuigen, het luchtruim van de wereld waar je herinneringen je weer naar San Francisco brengen. Daarom vroeg ze zich af of achterin dit paradijs niet een boom gekapt moest worden. Een luxeprobleem dus wat ik maar al tegoed begreep. Ik herinner me het piepkleine stukje lucht dat het raampje in mijn cel in de gevangenis van Scheveningen me gunde beter dan de prachtigste luchten die ik in vrijheid zag.
Het tramrailsongeluk is al met al toch heel hard aangekomen en het duurt nog wel een poos voor ze weer boeken verkoopt. Deze week komt haar zusje uit Zürich voor haar zorgen en beiden zal ik hier verwennen met een etentje. Die zus is eigenlijk autocoureur en raast normaal op de Zwitserse en Duitse autowegen met een gemiddelde van minstens 170 km/uur in haar nieuwste limousine. Ze is zojuist vertrokken en komt straks alweer aan! Bij Venlo passeert ze de grens, dus spotters kunnen haar daar langs zien flitsen als ze snel zijn.

Sunday, September 23, 2007

Digitaal.


Elke dag begint met de binnengekomen digitale post en iedere dag is er ook de schaakkrant Chess Today, ook zaterdag en zondag. Eenmaal per week krijg ik dan nog de regionale digitale schaakkrant van Apeldoorn, dankzij de onvermoeibare Karel van Delft, bravo Karel!. Dan even kijken hoe het wereldkampioenschap in Mexico is verlopen, soms even een partij naspelen (dat doet de computer dan voor me). Altijd ook mooie foto’s, vanmorgen veel foto’s van het internationale vrouwentoernooi in Baku, dat gewonnen is door de Poolse Monika Socko.
Hierboven zie je Firuza Velikhanli (4 uit 9) met wit tegen Kateryna Lahno (5uit 9) uit de laatste ronde. Kateryna won deze partij.
Er zijn mensen die zonder computer kunnen, ik kan daar letterlijk niet aan denken want ik leef (en denk dus) sinds februari 2004 dankzij een ingebouwde computer. Op 5 oktober krijgt die weer een servicebeurt.

Saturday, September 22, 2007

Slummy Mummy = Ploetermoeder.


Klik op de tekening.
In het NRC Handelsblad staat vandaag een interview dat Japke-d. Bouma had met Fiona Neill over haar boek The Secret Life of a Slummy Mummy. Het boek is een internationale bestseller aan het worden over de wel/niet emancipatie van de moderne moeder. De Nederlandse vertaling is er ook al onder de mooie titel HET GEHEIME LEVEN VAN EEN PLOETERMOEDER. Het lijkt mij een ideaal boek om een TV serie van te maken. Heleen Mees, hèt ijkpunt in de sociologie van de moderne vrouw, zegt:
‘Deze boeken voeden het minderwaardigheidscomplex dat veel vrouwen toch al hebben’
Wat wil Neill en haar uitgever nog meer?
De klap op de vuurpijl is voor mij natuurlijk mijn schoondochter Eliane die kans ziet het boek in één tekening weer te geven!

Friday, September 21, 2007

Tussen Kunst & Kitsch.


Woensdag was het beroemde album van Paardenrassen van Otto Eerelman in ‘Tussen Kunst & Kitch’. Sinds ik in 2004 met mijn blog begon heb ik 16 keer een ‘Eerelmanpaard’ boven mijn stukjes laten zien.
Het originele kunstalbum bevat 40 steendrukken van de schilderijen die Eerelman van de bekendste paardenrassen maakte en een afbeelding van het paard Woyko (klik op de foto), het lievelingspaard van koningin Wilhelmina. Het album kwam eind 19 eeuw uit en kostte toen 110 gulden meen ik, heel veel geld dus. In 2003 is bij intekening een boek van dit album uitgegeven. Ik heb dat boek en na die eerste 16 mag u dus nog 25 afbeeldingen van me verwachten. Vandaag dan Woyko het eerste paard uit het album, het enige paard wat niet in de rij van paardenrassen behoort. De dierenarts Quadekker beschrijft alle 40 rassen heel mooi, maar van Woyko is het ras niet bekend. Quadekker maakt dat goed door bij dit paard volledig uit zijn dak te gaan:
‘... Woyko’s groote, heldere, bruine ogen zijn ver van de ooren verwijderd, wat altijd als een deugd beschouwd wordt. Welk een levendige expressie, en tegelijk welk een zachtheid in den blik. Met welk eene helderheid ziet hij rondom zich. Doch eerst als hij in actie is en bestuurd wordt door zijne Doorluchtige meesteresse, eerst dan ziet hij met alle fierheid in het rond, nauwlettend en hoogst zorgvuldig ieder plekje grond bespiedend, waarover hij zijne Vorstinne moet dragen, wel wetende dat de Dooorluchtige last door hem getorst, geen onheil mag overkomen...’

Thursday, September 20, 2007

Pasadena, Babitz, Duchamp en Hoogeveen.


Weer de hoogste tijd voor een mooie schaakfoto. Pasadena Museum of Art, 1963. De koning van de moderne kunst van de vorige eeuw Marcel Duchamp schaakt tegen de schrijfster, kunstenares Eve Babitz.
Over Duchamp heb ik meerdere malen op mijn blog geschreven, vooral omdat hij als beroemd kunstenaar ook een gepassioneerd schaker was.
Van 12 tot en met 20 oktober speel ik bij leven en welzijn weer in het najaarstoernooi van Essent in Hoogeveen. Gerard, Ruud en Stef moeten ook helpen de naam van het Deventer Schaak Genootschap Pallas hoog te houden.
De foto is van Julian Wasser het Museum gaf een retrospectief van het werk van Duchamp. Waarom hier, zoals altijd bij dit soort happenings, de vrouw wel en de man niet naakt is te zien weten we allemaal. Het blijft helaas een scheve situatie.

Erica.


Vandaag is het tweejaar geleden dat Erica overleed. De foto is van 8 juni 1959 Laan van Nieuw Oost Indië 260 in den Haag. We verlaten haar ouderlijk huis en gaan op weg naar het stadhuis!
Erica is hier 21 en ik 24, 's avonds droeg ik haar in Delft onder gejuich van de omstanders ons flatje in.

Vanmorgen ben ik bij Ruud en Anneke, vanavond heb ik een etentje met Lennerd.

Tuesday, September 18, 2007

Mijn moeder, Callas en Bartoli.


Maria Cecilia Bartoli, klik op de foto.
Ineens waren zij er ‘sopranen’. Eerst schreef ik op mijn blog over Cristine Deutekom toen bracht de post het boek, met 2 cd’s, van Maria Cecilia Bartoli over Maria Malibran en ’s avonds was er in ‘De wereld draait door’ Tania Kross die o.a. uitvoerig vertelde over Maria Callas.
De muziek begon met mijn vader en moeder. Mijn moeder speelde op zondagmorgen op het Harmonium (is een ‘traporgeltje’), zij zong de sopraanpartij en mijn vader de baspartij. Later toen de hond Jerry in de familie kwam deed die de wolvenpartij.
De sopranen bleven op de achtergrond tot 30 april 1957, 18 uur toen, in de gevangenis in Scheveningen, klonk plotseling ter ere van Juliana een verpletterende sopraan. Voor het eerst hoorde ik Maria Callas en ze kwam als een blikseminslag. Heerlijk is het nog altijd voor mij om een mooie sopraan te horen.
Om de diva’s te vergelijken heb ik twee ijkpunten. Hoe zingen ze ‘An die Muzik’ van Schubert en hoe zingen ze Casta Diva (in Norma) van Bellini. Voor Bellini was dat altijd Callas maar nu ik zojuist Bartoli hoorde begin ik te twijfelen.
Tania Kross was gisteravond hartverwarmend. Het is zalig om tussen al die media mensen ineens zo iemand als Tania Kross te zien en te horen vertellen over echte mensen en kunst!

Monday, September 17, 2007

De Badkamer.


Zaterdagmiddag met Janny en Hella naar het ‘Badkamerkoor’ (klik op de foto) van Lennerd in de kerk van Almen geweest. Een uur genieten. Lennerd is volgens mij een beetje een tovenaar want hoe kun je een willekeurige groep gewone mensen zo laten zingen? Een beetje toveren dus. Leuntje was er ook en woensdagmorgen trakteert ze mij op opera met Pavarotti.
Kamagurka of Fokke & Sukke maakten bij de dood van de tenor laatst ‘als buren van hem’ de grap ‘eindelijk uitslapen!’. Misschien zit de grap er wel naast. Jaren terug schreef ik in een schaakcolumn over een telefoongesprek dat ik had met Christine Deutekom. Op het eerst volgend Corus schaaktoernooi in Wijk aan Zee vroeg een onbekende man me of ik Willem Duvekot was. Hij bleek genoten te hebben van mijn stukje over de beroemde sopraan en vertelde dat hij twee jaren tegenover haar had gewoond. Als ‘s morgens het licht in haar badkamer aanging deed hij een bovenraam open en nestelde zich in een comfortabele stoel. Gratis ‘s morgens de mooiste aria’s, wat een geluk hè!

Saturday, September 15, 2007

Bomschuiten.


Een foto van de BOMSCHUIT Scheveningen 6 (Sch 6).
De naam van het Schilderij van Jacob Maris waar ik zondag over schreef heb ik gewijzigd van Boomschuit in Bomschuit. Beide namen komen veelvuldig op Internet voor maar Bomschuit is de juiste naam. De Bomschuiten waren tot in begin vorige eeuw de visserschepen op de Noord Hollandse- en Zuid Hollandse stranden. Overnaads gebouwde houten platbodems die in de winter hoog op de stranden tegen de duinen getrokken werden. Onder ‘bomschuiten’ vindt je bij Google prachtige oude foto’s en dramatische verhalen over de vele scheepsongevallen die het harde vissersleven met zich meebracht.
Ik heb nog niet kunnen achterhalen waar het woord bom in deze scheepsnaam vandaan komt.
Ook de ‘eenvoudige boekverkoopster uit Zutphen’ attendeerde me op de naam Bomschuit. Ik ga er nu maar vanuit dat een boomschuit ‘geboomd’ kan worden. De verschillende vrienden en kennissen die naar de ‘eenvoudige…’ vragen doe ik namens haar de hartelijke groeten . Voorlopig moet ze, helaas, nog in Amsterdam blijven. Een grote troost voor ons hier in het Oosten is dat ze in Amsterdam heerlijk verzorgd wordt door haar dochter.

Thursday, September 13, 2007

Op veel Fronten.


Tot nu toe heb ik veel succes met mijn idee voor een standbeeld van de fietsende jonge moeder met een kind achterop en naast haar de oudste op eigen fiets, eventueel de aller kleinste ook nog voorop.
De dorpsraad en de moeders, via de school geïnformeerd, zijn zeer enthousiast. Ook Gazelle zegt het een prachtig initiatief te vinden maar wil geen geld geven, bij Batavus heb ik nog een ijzer in het vuur en Sparta moet ik nog benaderen. De plaats voor het beeld hebben we ook al. Nu nog het geld en de kunstenaar.
Ook een moeilijke klus is de traplift. Straks komt de verantwoordelijke man van de Zorg (Gemeente Lochem) om mijn huiselijke situatie te beoordelen. Het lijkt erop (telefoongesprekken) dat zij mij naar beneden willen laten verhuizen. Voor mij is dat onaanvaardbaar en Michiel heeft zojuist de tegenargumenten op een rij gezet, dat kan hij heel goed. Ook moet ik vanavond schaken dus per zit de argumenten voor de volgende zet bedenken. Hopelijk kunnen mijn hersenen het allemaal aan. Het lijkt wel topsport hier.

Monday, September 10, 2007

De directeur.


Vorige week vrijdag vloog ik uit de bocht op de weg van de normen en waarden. Vanmorgen bood ik het slachtoffer daarvan, een jonge vrouw van de hulpverlening, mijn excuses aan.
De instelling die mij zes uren per week zorg biedt liet het afweten toen mijn hulp haar vakantie opnam.
De organisatie die kortgeleden nog werknemers ontsloeg in een bezuinigingsactie had nu niemand die bij mij kon invallen.
In het telefoongesprek met de coördinatrice luchtte ik mijn hart over deze maatschappelijke (wan)toestand. Waarom had ik mijn ongenoegen op het bordje van iemand op de werkvloer gelegd?
Natuurlijk realiseer ik me dat ik naar de directeur van de zorginstelling moet, echter koester ik mijn leven lang ook algemene normen en waarden. Een van die normen is dat ik een misdadiger geen hand wil geven. Voor mij is een man die als directeur 840 000 euro per jaar ‘steelt’ uit de overheidskas en op de werkvloer zijn taak verzuimd namelijk een misdadiger.
Zo brengen mijn eigen normen en waarden me in een onmogelijke spagaat. Wat nu?
N.B.De spin van gisteren is de huispin (de Tegenaria, en wel een mannetje daarvan). Zie het comment daarbij. Al tweemaal kreeg ik dezelfde dag nog antwoord op een vraag van mijn blog. Ook vandaag?

Sunday, September 09, 2007

Welke soort?


Vanmorgen in de badkuip (klik op de foto). Razend snel, ik schat 2 m per seconde en (echt gemeten) 10 cm lang inclusief poten. Ik ben niet bang van spinnen en vind zo ook niet eng. Er zit wel een fout in mijn DNA die Erica al vroeg ontdekte: ik kan niet griezelen. De spin had dat vanmorgen snel in de gaten en was toen bereid op mijn rechterhand te gaan zitten en liet zich buiten het badkamerraampje zetten. Welke spin is dit? Ik dacht eerst de grijze huisspin, volgens de spinnensite is die echter ‘maar’ 6 cm lang. Het kan natuurlijk ook toevallig een reus onder de grijze huisspinnen zijn. Voor leden van de PvdD: ik heb natuurlijk die spinnen ook liever op mijn slaapkamer om de muggen te vangen maar dat laat de thuiszorgmevrouw echt niet toe!

Hollandse luchten.


‘De eenvoudige boekverkoopster uit Zutphen’ kan voorlopig nog niet naar huis.
Van het ongeluk van maandag weet ze niets, zij was lang buiten bewustzijn. Haar dochter liet twee auto’s dwars op de trambaan parkeren in afwachting van de ambulance die haar naar het Lucas Andreas Ziekenhuis bracht. Uit een hersenscan bleek dat er geen bloeduitstorting onder de schedelwand is.
Zowel vrijdag als gisteren kon ik goed met haar spreken en ook weer lachen. Zij vertelde mij van Jacob Maris die een wandeling met een vriend maakte. De vriend wees Maris op de prachtige Hollandse wolkenlucht van dat moment. Maris: ‘ik maak ze mooier!’
Mijn gedachten bleven toch bij verkeersongelukken en ik vertelde haar van Rudy onze vorige huisarts. In de jaren zeventig reed ik omstreeks middernacht naar huis toen de auto voor me plotseling frontaal tegen een van de eikenbomen langs de weg reed. Ik haalde de man uit de auto omdat ik bang voor brand was en belde bij het dichtstbijzijnde huis aan voor hulp. Rudy was het eerst ter plekke. Tegen Rudy zei ik dat niet alleen de adem van de man maar ook de auto naar jenever stonk. Rudy keek me heel indringend aan en zei ‘daar weten wij niets van!’ Ik herinnerde mij dit verhaal omdat de politie in Amsterdam vroeg of zij gedronken had en ook dit ongeluk ’s avonds laat gebeurde.
Nou had ik al een grote bewondering voor Rudy, maar na deze wijze les steeg die nog eens flink. Rudy was/is (hij is nog kerngezond) het prototype van de ouderwetse huisarts. Een man die alle kwalen kent en ook midden in de nacht naast je bed stond en zeer geliefd was bij zijn patiënten.
Dit schilderij (op klikken) van een zogenaamde bomschuit op het strand van Scheveningen laat mooi zo een lage horizon met een hoge lucht zien waar de schilder bekend om was.
Wij besloten ons telefoongesprek met de les dat we de uitspraak 'daar weten wij niets van' nog dikwijls zullen kunnen gebruiken.

Saturday, September 08, 2007

Tramrails.


Gerrit Dou ‘De kwakzalver’.

De ‘Eenvoudige boekverkoopster uit Zutphen’ had maandag een ongeluk in Amsterdam. Zij kwam met haar fiets tussen de tramrails. Ze heeft een zware hersenschudding en is gelukkig in goede handen bij haar dochter Machteld in Amsterdam.
Gisteren heb ik haar bloemen gezonden met het bevel te genezen. Vandaag ondersteun ik haar genezing met dit schilderij(op klikken) van Gerrit Dou. Nee, inderdaad geen kwakzalver laten komen. Gerrit Dou ook uit Amsterdam en de eerste leerling van Rembrandt, ik hoop dat het haar goed doet. Ook denk ik dat ik haar namens mijn lezers (die mij vragen wie ze is) beterschap mag wensen.

Thursday, September 06, 2007

Kruisspin en sociologie.


Om 9 uur was de kruisspin al klaar met haar kunstwerk (klik op de foto). Iedere morgen wordt het weer opnieuw gesponnen. Dit web is 40x50 cm en bevindt zich links van de voordeur. Bezoekers dus graag voorzichtig en vooral geen weidse gebaren bij de voordeur.Vanmorgen had ik geen tijd voor deze kleine kunstenaar.
Ik moest naar het ziekenhuis en kreeg een standje van de zuster die mijn INR apparatuur controleerde. Ik moet meer metingen gaan doen anders volgt er straf. Ze heeft gelijk en ik beloofde haar vanaf nu elke donderdag mijn INR te meten.
Vandaag en morgen loopt mijn sociologisch onderzoek nog. In september is mijn huishoudelijke hulp met vakantie. Mijn zorginstelling Sensire (of de gemeente?) moet nu voor vervanging ( 6 uur per week over twee dagen) zorgen. Joke en ik hebben vooraf hemel en aarde bewogen om dat duidelijk te maken. Bij de gemeente heb ik ook nog een spoedaanvraag lopen voor een traplift.
Uit ervaring wijs geworden verwacht ik geen reactie van de verantwoordelijken wanneer ik nu zelf niets meer doe, dus gewoon wacht tot zij hun wettelijke plicht doen. Ben benieuwd naar de uitslag, een week is natuurlijk wel kort voor een sociologisch onderzoek, maar ik ben ook maar een amateur.

Kruisspin.

Wednesday, September 05, 2007

Vierkanten.


Van Peter Müller ontvang ik per e-mail geregeld zijn laatste gedachtenspinsels. Maandag ontving ik een column over Otto van Rees:
'Een van de eerste Nederlandse dadaïsten, Otto van Rees, die voor W.O.1 rusteloos door Europa trok met vrouw + kind, werd in 1917 opgeroepen voor de militaire dienst. De commandant van zijn onderdeel organiseerde een schilderijententoonstelling van zijn manschappen. Hij had verf, kwasten en linnen uitgedeeld en het bevel 'schilderen' gegeven. Van Rees negeerde het bevel en maakte van wikkels van sigarettendoosjes en zilverpapier een collage. Dit kunstwerkje trok tussen de soldatenlandschapjes zozeer de aandacht dat hij bij de commandant werd geroepen, die hem vroeg wat dit voorstelde. Van Rees antwoordde: een danser. (Want dat was het, hij had gewoon een danser gemaakt.) De commandant zei dat hij gek was, en ontsloeg hem uit dienst. In maart 1917 kon hij zich alweer bij vrouw en kind in Zürich voegen. Oscar Wilde heeft gezegd 'art is quite useless', maar uit deze gebeurtenis blijkt dat hij ongelijk had.’

Onmiddellijk moest ik aan Michiel denken die ruim twintig jaar geleden niet voldeed aan de oproep voor de militaire dienstplicht. De psychiater vroeg wat zijn beroep was? ‘Schilder’. Wat schilderde hij dan? ‘Vierkanten’. Net als van Rees kon Michiel onmiddellijk naar huis. Saillant detail, Michiel had kort daarvoor de jaarlijkse prijs voor jonge kunstenaars van Beatrix gewonnen met een geel vierkant!

Op de foto Michiel vorige week tijdens de vakantie van de familie. Orbit voelt zich kennelijk veilig als de baas leest. Foto, Piffin.

Monday, September 03, 2007

Een cowboy in Hilversum.


Pampa.
Gister keek ik op het eind van de avond naar het laatste stukje van Zomergasten dat gepresenteerd werd door Paul de Leeuw. Ik ben allergisch voor die man, maar nu zapte ik voor het eerst niet onmiddellijk weg. De Leeuw’s laatste gast was een kledingontwerpster uit België. Zij liet een filmpje zien van een blond tweejarig engeltje dat voor het eerst van zijn leven zichzelf en zijn vader in een spiegel ziet. De Belgische vrouw vergeleek de manier waarop de filmer zijn camera hanteerde met de wijze van kijken van Botticelli.
De Leeuw vroeg aan de Belgische of Botticelli een schilder was. Waarschijnlijk zal een cowboy uit de Pampa van Zuid Amerika ook vragen of Rembrandt een schilder is, maar de Leeuw is televisiepresentator in Nederland. Hij stelde zijn vraag duidelijk niet om de kijker te informeren maar voor zichzelf.
Dankzij de Zomergastenfilm Être et avoir sliep ik later als een roos. Nu zag ik deze documentaire voor de derde maal, je waant je bijna twee uur lang in de hemel op aarde. Zullen we Georges Lopez maar tot de liefste en beste meester ooit benoemen?

Saturday, September 01, 2007

Mijn schoondochter.


Mulisch met de zes auteurs die ter ere van zijn tachtigste verjaardag een novelle voor hem schreven. Van links naar rechts (klik op de tekening) Abdelkader Benali, Marcel Möring, Elsbeth Etty, Doeschka Meijsing, A.F. Th. van de Heijden en Jessica Durlacher.
Dit is de laatste karikatuur van Eliane voor de Nederlandse-literatuurpagina van het Boekenkatern van het NRC Handelsblad. In de afgelopen 20 maanden tekende Eliane 79 auteurs voor de krant Op haar webpagina
http://www.duvekot.ca/auteurs.php
kun je alle 79 auteurs zien en ook een kunstdruk van een tekening bestellen.
Eliane hield mij scherp met haar tekeningen, verschillende keren bracht de ‘eenvoudige boekverkoopster uit Zutphen’ een spoedbestelling van een pas uitgekomen boek en las ik dat in een paar uur diagonaalsgewijs. Terwijl het hier al nacht was bracht ik dan aan Eliane in Toronto verslag uit zodat zij voor de deadline van haar tekening de auteur in verband met zijn of haar laatste boek kon brengen. Zo verscheen bijvoorbeeld Inez van Dullemen met een Adelaar boven haar hoofd die haar moeder in zijn klauwen heeft. Gelukkig blijft Eliane wel freelance voor het NRC Handelsblad werken.