Monday, August 11, 2008

Perseus


Klik op de tekening uit Bode's atlas van de sterrenhemel, voor een vergroting.
Vannacht gaat de aarde bij zijn baan om de zon door een groep meteoren, ze lijken uit de richting van het sterrenbeeld Perseus te komen.
Maagden moeten voorzichtig zijn want ze kunnen net als Danaë door deze gouden sterrenregen bevrucht worden. Het kind, de baby Perseus, dat Danaë na 9 maanden baarde is een van de grootste helden uit de geschiedenis geworden. De vader van Danaë, koning Akrisios van Argos, had haar opgesloten in de kerkers van zijn paleis omdat het orakel van Delphi hem zei dat hij door zijn kleinzoon gedood zou worden en die zijn rijk zou overnemen.
Voordat Perseus een geweldige man was geworden is er daar aan die Griekse hemel nogal wat voorgevallen, maar tenslotte overwon Perseus. Hij hakte de kop van het Gorgonenmonster Medusa af, bevrijde Andromeda die aan een rots geketend hing en sloot zijn geliefde in zijn armen. Wel heeft hij eerst met hulp uit de hemel aan het eind van de wereld (het westen waar de zon ondergaat) alle Gorgonen gedood. Hij kreeg, waarschijnlijk met hulp van Zeus(?), gevleugelde schoenen waarmee hij kon vliegen en een glanzend schild. Door in het spiegelbeeld van zijn schild te kijken kon hij de Gorgonen doden zonder ze aan te kijken want dan zou hij verstenen.
Zeus heeft ze allen (Andrameda, Perseus, Cassiopeia, Pegasus) bij elkaar aan de hemel gezet en daardoor is het een van de mooiste plekken daar boven geworden. Jammer dat het vannacht waarschijnlijk bewolkt zal zijn.

No comments: