Saturday, August 16, 2008

Koman en Gawsara.



In het NRC Handelsblad stond dinsdag een artikel van Bernard Bouwman over het Turkse dorpje Koman. Zal de welvaart ook dit dorpje bereiken? Misschien met de hulp van gepensioneerde migranten die hun pensioen uit Istanbul krijgen opgestuurd hopen de bewoners. De jeugd is vertrokken. De geschiedenis is gewelddadig. Koman is een van de plekken waar de Armeniërs hun schatten hebben begraven wil de overlevering. Zij komen die nu met metaaldetectoren zoeken volgens Sinan Güdül.
Gisteren schreef Wim Brummelman in dezelfde serie ‘Economie van een dorp’ over de arme bevolking van Gawsara uit India. Daar wordt je ook niet vrolijk van. Er is zelfs een gezin met een meterkast …alleen is er geen elektriciteit. Nog triester vind ik het verhaal van de nu achttienjarige Chunman Kumari die deze dag trouwt. Vanavond zal ze voor het eerst haar man zien. Haar broer zegt dat ze gelukkig is!
Eliane maakte de tekeningen, klik erop voor een vergroting. Bij Eliane moet je altijd op de details letten. Deze keer zijn dat zeker ook de kippen, kijk daarom vooral naar de spatlap aan het voorspatbord.

No comments: