Saturday, May 31, 2008

Horkheimer.


Toen deze week Rouvoet en de Christen Unie hun ware gedaante toonden moest ik aan een uitspraak van Max Horkheimer denken. Horkheimer (1895-1973) is een van de grondleggers van de Frankfurter Schule en zijn uitspraak ‘geen enkel idee of theorie is een mensenleven waard’ maakte op mij als jongeman een grote indruk. Ik ben die dan ook nooit meer vergeten.
Ik was vannacht zo kwaad op Rouvoet en de zijnen dat ik er letterlijk misselijk van was. Ik ging de tuin in en werd weer rustig door het vingerhoedskruid en schreef mijn blog over de digitalis.
Tijdens de verkiezingen hebben Michiel en Eliane mij indringend gewaarschuwd: ‘wacht maar af, je zult eens zien als ze (de Christen Unie) hun ware gedaante tonen!’. Ik stemde op Femke en hoopte dat er voldoende tegengif voor Rouvoet en de zijnen zou zijn. Nee dus. De fundamentele fout is dat de politiek zich het recht heeft toegeëigend om over inhoudelijke medische zaken mee te beslissen. Welke wetenschap ook, als de politiek zich ermee denkt te moeten bemoeien gaat het fout. Is dat het?
Het is toevallig dat Michiel, Eliane , Piffin en Otger lang in Frankfurt am Main hebben gewoond. Horkheimer, Adorno en andere filosofen hebben daar begin vorige eeuw vanuit het Institut für Sozialforschung (foto) de zogenaamde Frankfurter Schule opgericht. Een soort sociaal-filosofische beweging, de Frankfurter Schule werd wereldberoemd en is dat nog steeds.

2 comments:

Anonymous said...

Tja, het probleem is natuurlijk dat u op Femke heeft gestemd. Als U (met al die anderen en ook degenen die op Jan hebben gestemd) nou op Wouter hadden gestemd dan was de PvdA de grootste geweest en hadden we dit niet gehad. Niet huilen dus, U heeft Uw stem zelf weggegooid door op een salonsocialiste te stemmen.

Anonymous said...

Ach,

nou is ook de Partij voor de dieren al een medestander van Rouvoet. Tja, dat komt er van. Niks aan te doen de komende jaren.