Saturday, May 31, 2008

Digitalis in de Rode Bessen.



Met een verrast ‘hè?’ zag ik hem ineens. Verstopt middenin de rode bessenstruik. Sinds gisteren bloeit het vingerhoedskruid hier in de tuin met dank aan Erica. De digitalis was een echte lieveling van Erica en in deze tijd van het jaar gingen we soms fietsen op de Hoge Veluwe om hem te zien. Langs de fietspaden daar zie je hem met honderden in veel paars en wit op de overgangen tussen veld en bos. Dat zie je ook hier in haar tuin, hij gedijd goed op schaduwrijke plekken.
Op de tweede foto zie je het gisteren vernieuwde schelpenpad. Anique moet maar gauw schelpen komen zoeken voor ze stuk gelopen worden en misschien is dat ook leuk voor Laura?
De rode bessenstruik is elk jaar een wonder, dikwijls moet ik takken ondersteunen omdat ze dreigen te breken onder het gewicht van de bessen.
Tenslotte voor Esther, ik liet haar gisteren schrikken door te zeggen dat de digitalis giftig is. Dat valt wel mee. Het ‘boekje’:
Digitalis is giftig!
Wees dus voorzichtig met het verplanten van Digitalis als u een open wond aan handen of armen hebt. Het 'gif' van Digitalis is weliswaar niet dodelijk, maar kan tot hartritmestoornissen leiden. De 'giftige' stof is digitaline en wordt onder andere gebruikt om de hartspier te beïnvloeden.

Echt iets voor mij dus. Klik vooral op de eerste foto's voor een vergroting dan zie je wat je hier kunt verwachten over veertien dagen. Goeie vrienden en vooral vriendinnen mogen hier dan gratis plukken!

No comments: