Tuesday, May 13, 2008

Proportioneel.



Het is ‘in’ het zat wel in het woordenboek maar we hoorden het niet. We danken het aan onze militairen. De generaals hadden moeite te erkennen dat hun optreden misschien niet evenredig was met het te bestrijden kwaad. Die tijd is voorbij ons leger speelt nu openkaart, is volledig doorzichtig geworden. We danken dat aan de woorden proportioneel en proportionaliteit.
Bij ‘niet evenredig met’ wist iedereen onmiddellijk dat er iets fout zat, maar van ‘we zullen onderzoeken of de ME proportioneel is opgetreden’ ligt niemand wakker. Leve de taal!
Jan Blokker dacht bij proportionaliteit onmiddellijk aan de Vietnamoorlog en in het bijzonder aan de officier die naar het hoofdkwartier verslag moest uitbrengen en schreef:
‘We had to destroy the village in order to liberate it’!
Ik denk bij proportionaliteit aan de notenboom in de tuin. De ‘jongetjes’ hangen in grote aantallen aan alle takken, bendes hangjongeren zeg maar. De ‘meisjes’ moet ik echt zoeken, ik vraag de natuur is dat proportionaliteit?
Er komt nog bij dat die ‘jongens’ zich binnenkort laten vallen en aan je schoenen gaan kleven en een smerige zwartbruine kleurstof vormen die je niet meer uit een kleed krijgt.

No comments: