Sunday, April 06, 2008

Het einde van de wereld.


Sinds 1954 worden ten westen van Genève deeltjes versnellers en laboratoria gebouwd waar fysici de bouwstoffen van onze materie mee hopen te ontmaskeren. Het is een Europese samenwerking zonder weerga echt fantastisch. Deze zomer nog verwacht men dat er weer een nieuwe bijkomt, dan moet de LHC-versneller (Large Hadron Collider) operationeel worden. Die is dan de grootste deeltjes versneller ter wereld en de bedoeling is dat hij het zogenaamde Higgs-deeltje detecteert. Alle fysici op aarde kunnen dan de champagne flessen opentrekken!

Echter, nu zijn er plotseling twee (echte) wetenschappers die de LHC-versneller willen verbieden of stilleggen.

Ja, Walter L.Wagner en Luis Sancho verwachten dat bij het versnellen van protonen en die laten botsen (dat gaat de versneller doen) een zwartgat kan ontstaan! Wow, de gedachte vind ik fantastisch. Stel je voor bij Genève begint de materie te verdwijnen in een fractie van een seconde verdwijnen Zwitserland, Frankrijk, Europa en floep weg is de wereld. Dat is nog eens wat anders dan sekten die op een berg of in een mijn wachten op het einde van de wereld. Het Oude Testament is soft gedoe bij deze prestatie van het Cern.

Wagner en Sancho hebben bij het federaal gerechtshof op Hawaii een zaak tegen het Cern aangespannen. Kennelijk moesten zij een flink eind weg om hun aangifte te kunnen doen. Helaas zullen we nooit weten over het hoe en wat want voordat de media ons kunnen berichten is alles verdwenen.

Op het plaatje een computersimulatie van een denkbeeldig zwartgat.

No comments: