Sunday, October 07, 2007

Kunstmiddag.


Vanmiddag bezocht ik, na lange tijd, weer het Nijenhuis bij Heino. Door het mooie weer kon het museum kennelijk het Hildebrandmonument van Bronner in volle glorie tonen. Meestal zijn de kwetsbare kalkstenen beelden ingepakt. Erica en ik hebben het vroeger voor het eerst in de Haarlemmerhout gezien. Haarlem zag geen kans goed voor de negen beelden te zorgen en in 1986 zijn de originelen vervangen door replica’s van een duurzaam materiaal.
Hannema, oud directeur van het Boymans, kon toen het originele gerestaureerde monument naar het Nijenhuis halen en zo kon ik er vanmiddag een foto van maken. Niet alle beelden, die de figuren van de Camera Obscura voorstellen, konden op mijn foto.
Het museum heeft hard gewerkt de laatste maanden en de inrichting totaal veranderd. De hoofdmoot is een expositie van beelden van Charlotte van Pallandt en schilderijen van Kees Verwey. Beide kunstenaars leerden elkaar pas kennen na hun vijftigste en werden heel goede vrienden, gelukkig werden ze allebei heel oud. Van Pallandt was twee jaar ouder dan Verwey en overleefde hem ook twee jaar.
Op de onderste foto zie je bij de hoek van het koetshuis aan het water een grote Moerascypres met daarvoor een Magnolia. Die laatste moet je in het voorjaar gaan zien! Klik op de foto's voor een vergroting.

No comments: