Thursday, February 01, 2007

De buurvrouw.


Gister een interessante lezing van Hans van Beeck over de gierzwaluw op de ‘ouderensoos’ in Gorssel meegemaakt. De Gierzwaluw is eigenlijk geen zwaluw, en al helemaal geen gier, wij noemen hem zo vanwege zijn gierende vluchten en het eten van insecten tijdens die vluchten.
Onze echte zwaluwen zijn de Boerenzwaluw, de Huiszwaluw en de Oeverzwaluw. De Gierzwaluw heeft een mooie naam: Apus apus dat betekend zonder poten. Hij heeft wel pootjes maar heel korte, een soort klauwtjes waarmee hij zich aan een muur of rotswand kan vastgrijpen. Lopen kan de gierzwaluw niet. Hij laat zich met een zweefvlucht uit zijn nest vallen en komt alleen ‘op aarde’ voor zijn nest. Buiten het broedseizoen is hij uitsluitend in de lucht! Hij bezoekt onze streken en vooral Deventer en Zutphen(!) drie maanden per jaar namelijk mei, juni en juli om te broeden. Als de jongkies het nest verlaten vliegen ze onmiddellijk met pa en ma naar Afrika en komen pas weer op aarde om een nest te bouwen. Door zijn bijzondere leefwijze is er nog heel veel onbekend over deze vogel. Bijvoorbeeld wist men heel lang niet of hij weer de lucht in kon als hij door uitputting op de grond was gevallen.
Gelukkig weet ik dat:
Tijdens vakantie in de jaren zeventig aan de Ardèche, midden op de dag en bloedheet riep Erica me omdat er een vogel op de grond lag. De “magische buurvrouw”, de vrouw met drie mannen(!) was me voor. Ze pakte de vogel op, hield zijn snavel voor haar mond en liet hem speeksel drinken. Toen hij na een poosje weer opgeknapt leek wierp ze hem in de lucht en vloog hij zonder problemen weg.
Zo komt een gierzwaluw dus weer in het luchtruim!

No comments: