Thursday, February 15, 2007

Heelal


Huub vraagt zich af wat er vóór de Oerknal was (comment Adelaarsnevel). Verder moet er achter al dat moois wat daarna ontstond toch een ontwerper zitten?
Mij lijkt het zinniger om je af te vragen of er ergens een ontwerper geweest kan zijn? Met wat we nu waarnemen van het heelal, zoals dit mooie plaatje van de COBE satelliet van de achtergrondstraling, zie ik geen ruimte voor een architect. De processen in het heelal volgen elkaar op, het een volgt uit het ander. De wetenschappers begrijpen door hun metingen steeds beter hoe die processen verlopen.
De fysica geeft echt geen antwoord op Huub zijn vragen. Toen maandag iemand Huubs vraag stelde kwam er een brede grijns op Pols gezicht en zei hij 'dat weet ik niet'. Natuurkundigen verdelen de zaak in tweeën: wat we weten en wat we niet weten. Alleen over het eerste deel kun je met ze praten. Voor dat tweede deel zal Huub naar de filosofen of de paus moeten.
De achtergrondstraling heeft een beeld van het heel jonge heelal, zo’n duizend jaar oud. Men schat de leeftijd van het heelal nu tussen de 10 en 20 miljard jaar.

No comments: