Monday, February 26, 2007

CORONA


Vanmiddag in Utrecht college gehad van prof. Rob Rutten. Hij onderzoekt het magnetisme van de zon en ontdekte als "bijvangst" hoe je zeer effectief studenten onderwijst. Je gaat twee weken naar de Nederlandse zonnetelescoop (DOT) op het eiland La Palma en neemt twee studenten mee. Die zorgen goed voor je en weten na die tijd evenveel als jij!
De corona is alleen bij een totale zonsverduistering te zien. Erica, Thijlbert en ik zagen die stralenkrans in 1999 in Frankrijk ca. 2 minuten. Wat je ziet is puur wit licht, dit licht is een continuüm. Het licht van elke lichtbron (lamp, ster enz) bevat niet alle golflengten van het zichtbare spectrum. Als je precies gaat kijken (spectroscopie) blijken er speciale golflengtes te ontbreken, donkere lijnen in het spectrum. Die donkere lijnen, de zogenaamde ‘fraunhoferlijnen’, (naar hun ontdekker Joseph von Frauhofer) zijn voor de onderzoeker de vingerafdruk van de lichtbron! Men spreekt meestal alleen over spectraallijnen.
Het licht van de corona nu heeft geen spectraallijnen. Natuurkundig wil dat zeggen dat de corona uitsluitend bestaat uit vrije, niet aan een atoom gebonden, elektronen.
De corona heeft een zeer hoge temperatuur van miljoenen graden Kelvin.
De foto is genomen tijdens de eclips van 1999 door Gert Jan Kole vanaf een heuvel tussen Reims en Voizier in Frankrijk.
N.B. De universiteit van Utrecht is in het begin van de vorige eeuw wereldberoemd geworden door onderzoek aan de spectra van sterren en in het bijzonder onze zon. Rutten staat in een historische rij van Utrechtse astronomen.

No comments: