Friday, February 09, 2007

Het Morra Gambiet in het Siciliaans


De mooie stoel is van Gerrit Jan Kleinrensink de kat is van zichzelf. Hij heeft de aangeboden ligplaats aangenomen. Gerrit Jan biedt ligplaatsen in woning en tuin aan. Piet, de kat, kiest de meest aangename plaatsen. Dat zijn de afspraken tussen mens en kat. Als de mens het te druk heeft met het organiseren van al die mogelijkheden krijgt hij een ‘burn out’, de kat niet. Een hond zou net als zijn baas een ‘burn out’ kunnen krijgen, een kat nooit. Een hond wil als zijn baas zijn, een kat kan alleen zichzelf zijn. Zo liggen de verhoudingen.
Gisteravond kreeg ons schaakteam 8 stoelen aangeboden en wij namen er slechts 7 aan. Dat is een doodzonde en terecht straft God meteen:
Gerard, Carla, Ruud en ik remise. Jan een nul door niet opkomen, Willem Wubs verloor, Stephan won en Rein remise. Alleen de eerste vier en Stephan hielden zich aan onze ‘afspraak’. De hoogst vier borden waren bij de tegenstander op papier sterker, de laagste vier zwakker. De eerste vier moesten dus remise houden en de laagste vier winnen, we zouden dan met 6-2 winnen! Het werd nu 4,5 – 3,5 voor VDS.
Het schaken heeft vele mooie facetten bijvoorbeeld de prachtige namen van de openingen. Na wits eerste zet 1.e2-e4 speelde ik 1. … c7-c5 waardoor we in het Siciliaans kwamen. Door wits tweede zet 2.d2-d4 kwam het Morra Gambiet op het bord. Met dat Morra Gambiet van het Siciliaans trokken we veel publiek want het geeft spectaculair spel. Op een gegeven moment stond ik een stuk en een pion voor en toch leek mijn stelling verloren, maar dat is nou het Morra Gambiet: ‘je ziet niet wat je denkt’ of andersom.

No comments: