Thursday, November 23, 2006
Cadarache.
Tussen alle verkiezingsgedoe stond gisteren een onopvallend bericht in de krant: er zal in het Zuid Franse Cadarache nu definitief een kernfusiereactor gebouwd worden.
Het gaat om een gezamenlijk project van de EU, de VS, China, Rusland, India, Japan en Zuid-Korea.
De reactor in Cadarache is van het Tokamak principe waar ik in juni vorig jaar over schreef. Tot nu toe is dat de enige manier die de natuurkundigen bedachten om fusie in het groot te realiseren. Het bijzondere van dit project is dat eigenlijk niet zeker is of het gaat lukken. De technici zijn kennelijk zo overtuigend in hun optimisme dat de politici hen geloven en 10 miljard op tafel brengen. Vanaf 2016 moet blijken of de reactor werkt en rendabel kan worden. Die 10 miljard zal misschien wel 100 miljard worden.
Kernfusie is een totaal ander proces dan wat in onze "gewone" kernreactors gebeurd.
Het idee van de Tokamak is afkomstig van de Russische geleerden Igor Tamm en Andrej Sacharov die dit omstreeks 1950 ontwikkelden. Wanneer kernfusie echt blijkt te kunnen en de kosten kleiner zijn dan de opbrengst is het wereldenergieprobleem opgelost. Als je bedenkt wat er bij fusie gebeurt lijkt het iets onmogelijks, ik ben benieuwd. Het plaatje geeft de te bouwen centrale in Cadarache aan, het poppetje onderin geeft een idee van de grootte van de reactor.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment