Friday, November 24, 2006

Polonium.


We hebben de laatste dagen deze foto veel in het nieuws gezien. De rus en oud KGB agent Litvinenko stierf donderdagavond in een Londens ziekenhuis.
Het lijkt nu waarschijnlijk dat hij met polonium is omgebracht. Waarom zijn ze zo voorzichtig en hebben ze het lijk nog niet opengesneden? Nou, als het inderdaad Polonium is hebben ze wel uiterst deskundige mensen nodig. Over Polonium en Radium schreef ik in juni 2005 op mijn blog. Marie Curie kreeg in 1911 de Nobelprijs voor Chemie voor de ontdekking van deze twee materialen.
Op internet vond ik onder anderen:
'Polonium wordt in enkele laboratoria voor nucleair onderzoek bestudeerd. Dat vraagt om extra voorzorgsmaatregelen en extreme voorzichtigheid, vanwege de hoge radioactiviteit van de alpha deeltjes uit polonium.
Polonium-210 is aanwezig in sigarettenrook en het is de enige component daarin die kanker produceert in proefdieren door inademing; tumoren ontwikkelen zich al bij een blootstelling die vijf keer minder is dan die van de gemiddelde roker.'
Ik ben heel nieuwsgierig naar technische details. Hoe heeft de moordenaar, en in welke vorm, dit materiaal aangeboden aan Litvinenko?

No comments: