Thursday, January 17, 2008

Ploegen met een driespan.



Vandaag een aanvulling op de foto van het ploegen van Boudewijn de Maaker dat ik gister liet zien.
Een ploeggang is een trek heen plus een trek terug. Je bent na één ploeggang dus weer terug waar je begon, wel twee ploegvoren verschoven natuurlijk.
Het ploegen met een driespan (soms zelfs wel met een vierspan) in de Zeeuwse klei is echt de hogeschool van mentechniek, paardendressuur en landbouwschap geweest.
Boudewijn heeft hier een enkelvoudig leidsel in zijn hand. Hij leidt het middelste paard met dat leidsel doormiddel van heel subtiel meer of minder aantrekken en kleine rukjes. Als een van de drie (merries?) haar werk niet precies doet krijgt ze dat bij naam te horen en zal zij zich onmiddellijk herstellen. Het middelste (handpaard) heeft een leidende rol, zij is meestal de oudste. In een tweespan is het linkerpaard het handpaard, rechts kan dan een onervaren of jong paard lopen die leert van het handpaard.
De bovenste foto is dezelfde situatie als op de foto van gisteren maar na van voren genomen., het paard links loopt in de verse ploegvoor. Op de onderste foto is het driespan gekeerd, het rechter paard loopt nu in de ploegvoor, deze foto is duidelijk later gemaakt dan de andere foto’s de paarden zijn nu flink bezweet en hebben hard gewerkt.

No comments: