Thursday, May 26, 2005

The House of Staunton.


Het komende weekend heeft het Deventer Schaakgenootschap Pallas voor de 27e keer een uitwisseling met de schaakclub Crystal Palace uit Londen. Wij ontvangen de Engelse schakers.
Tot en met maandag zal ik nauwelijks achter de computer komen en mijn blog dus weinig nieuws melden.
In de 19e eeuw is het de Engelsman Staunton (1810-'74) geweest die veel voor het schaken heeft gedaan en in 1851 het eerste internationale schaaktoernooi in Londen organiseerde. De Engelsen hebben tot hun spijt nooit een wereldkampioen gehad.
In het maken van stukken en borden zijn ze onbetwist wereldkampioen. Internationaal wordt in alle toernooien en op alle schaakclubs met "Staunton stukken" gespeeld. Ik heb schakers wel eens gewaarschuwd als ze hun ziel aan de duivel dreigden te verkopen. Dat doen mensen wel meer, maar voor de schaker komt dan pas het ergste: in de hel moet hij met plastic stukken spelen!
Hierboven en onder kunt u zien hoe het in de hemel is. Petrus heeft voor ons stukken, borden en klokken aangekocht bij "The House of Staunton"in Londen en ik mag ze u al vast laten zien. De zwarte stukken zijn van ebbenhout, de witte van ivoor en het bord van marmer.

No comments: