Monday, May 09, 2005

Het Nijenhuis


Gisteren bezochten we Kasteel het Nijenhuis bij Heino/Wijhe.
Het Kasteel is heel mooi gerenoveerd en alle vertrekken zijn nu met werk uit de vaste collectie ingericht. Een grote vooruitgang, het kasteel werd voorheen nog bewoond en was geen eigendom van de stichting die de verzameling van Hannema beheert.
Als de twee koetshuizen/(stallen) ook klaar zijn, is het geheel een geweldige aanwinst voor de omgeving. We hebben genoten van een zeer eenvoudige maar heerlijke lunch: eigen gebakken brood, rauwe ham, drie soorten kaas en een rode wijn.
In het restaurant/koetshuis was een tentoonstelling van Patrick Mangnus en Hans Bosman: “"Longhorns"”. De expositie is eigenlijk de ruimte (het atelier) waarin de kunstenaars werken, op dit moment zijn er (lijkt mij) twee grote houtsneden (meer dan 2x2 meter) klaar. In ieder geval gaat het duidelijk over de Texan Longhorn Bull. Op de foto hierboven zie je de jonge stier Shogun 504. Er bestaat ook een English Longhorn ras met kleinere naar beneden gebogen hoorns. Mangnus en Bosman hebben duidelijk voor de Texan Longhorn gekozen. Beide soorten zijn harde oorspronkelijke kleine rassen (schofthoogte stieren ca. 1 meter 50).
In het kasteel is zowel werk van Vermeer als werk van nu levende jonge kunstenaars te zien, zeer de moeite waard! Het kasteel is echt een juweeltje en zeker ook de tuinen.Tja blijft over Hannema, beroemd en berucht vanwege zijn aankoop van De Emmaüsgangers van Van Meegeren. Over hem valt niets nieuws meer te zeggen, wel is het gevolg dat je bij elke Vermeer die je daar ziet denkt' ‘is ie wel echt?'’!

No comments: