Sunday, August 26, 2007

Vrouwen en wiskunde.


Al vele malen hebben, toch redelijk denkende, mensen gedacht dat we ‘er waren’. Een mooi voorbeeld van zo’n gedachtenfout ontstond begin vorige eeuw in het schaken toen Capablanca wereldkampioen werd. Capablanca leek onoverwinnelijk en men meende de dood van het schaken in zicht te krijgen.
Nadat de zwaartekrachtwetten van Newton voor het grote publiek begrijpelijk werden, waren er zelfs natuurkundigen die meenden dat we nu alles wisten. In ieder geval meenden velen dat nu op korte termijn alle geheimen van de natuur opgelost zouden worden. Niets is minder waar gebleken, het gebied wat we niet kennen blijkt veel groter dan onze verzamelde kennis.
De foto hierboven heeft een wereldwijd publiek bereikt door de prachtige documentaire van Simon Singh voor de BBC over Andrew Wiles. Mensen die tot dan toe meenden dat wiskunde iets vreselijks was werden diep bewogen door de tranen van Andre Wiles op de TV!
Vanmorgen vroeg ik me af wat ik nog graag zou meemaken m.b.t. de kennis van de wetenschap. Dat is een rehabilitatie van de geniale vrouwen uit de wiskunde vanaf de tijd van Pythagoras tot heden. Ik hoop op een ambitieuze wiskundestudente die voor een promotie kiest over haar vrouwelijke voorgangers.
Geen leuk onderwerp, integendeel een afschuwelijk stuk geschiedenis van de wiskunde. Bijvoorbeeld, Hypatia (Alexandrië van 370 tot 415) was een van de grootste wiskundigen van haar tijd is letterlijk afgeslacht. Een heel belangrijk promotieonderzoek en zeer omvangrijk want het gaat niet om enkele vrouwen. Ik hoop op uw dochter, kleindochter of vriendin!

1 comment:

Willem Duvekot said...

Van Gerard ontving ik de volgende reactie:
Een korte reactie op je bijdrage "Vrouwen en wiskunde", meer i.h.b. op het begrip "er zijn'. Toen de internmist G.J.Hoogendoorn in 2002 de onderwijsprijs van het DZ kreeg, hield hij bij de uitreiking een verhaaltje over zijn werk als specialist en onderwijsgevende.
Hij hield toen zijn gehoor voor: "Als je denkt dat je er bent, dan ben je er geweest".
En zo is het...