Wednesday, January 28, 2009

Een wonderkind in Groningen 1994.


In het Kersttoernooi van Groningen 1994 kwam Ruud in een van de eerste ronden tegenover Teimour Radjabov. Radjabov behoort al jaren tot de absolute wereldtop en Ruud en ik zien hem nu ook dagelijks in de hoofdgroep van het Corustoernooi.
In ’94 was hij als zevenjarig wonderkind door de organisatie van het Kersttoernooi met zijn ouders uit Rusland gehaald om mee te spelen in het Opentoernooi. In het laatste nummer van het tijdschrift ‘Matten’ wordt beschreven hoe het Teimoer verging. Zijn partij tegen Ruud werd remise. De kleine Teimoer begreep niet waar zijn tegenstanders over nadachten als ze aan zet waren. Je moet toch gewoon die ene zet doen, dat weet je toch. Dat is inderdaad precies het verschil tussen ons gewone stervelingen en een genie. Hij/zij weet het en wij moeten eerst nadenken. Ruud moest alles uit de kast halen om met wit in “Het Frans” overeind te blijven in drie uur zwoegen terwijl Teimoer maar niet begreep waarover hij zo piekerde. Ik zie ze nog zitten in die enorme sporthal een klein jongetje met zijn moeder naast hem.
Terug naar het nu. Vandaag won ik mijn tweede partij en heb nu de ‘symmetrische score’ van twee nullen, twee remises en twee winstpartijen, 50% dus. Ruud vergaat het slechter met een (mooie)winst en verder alleen nullen.
Donderdag een rustdag en dan nog drie dagen spelen tot en met zondag.

No comments: