Tuesday, January 17, 2006

STEENBOK


Bij dreigende verveling of erger werd FLAMARION soms ingezet. Tweelingbroer Piet en ik moesten dan braaf naast elkaar gaan zitten, aan de grote tafel en FLAMARION werd voor ons uitgestald. We mochten dan om de beurt(!) één bladzij omkeren. Als grote broer Adrie thuis was gaf hij toelichting. Voordat we op de Lagere School kwamen, een kleuterschool bestond niet in Borssele, kenden wij dan ook de dierenriem al uit ons hoofd. Volgens de klassieke indeling leven we tot zaterdag nog "in de Steenbok". Door de langzame verplaatsing van het lentepunt, een verschuiving van één sterrenbeeld in ongeveer tweeduizend jaar, leven we in feite nu in de boogschutter maar dat geeft niks.
Voor de astroloog is het sterrenbeeld waaronder je geboren bent wel van levensbelang, daarom toch een toelichting. Zien we af van de genoemde verschuiving dan staat de zon om 12 uur ’s middags in het sterrenbeeld steenbok als je “een steenbok” bent. In de periode van jouw sterrenbeeld kun je dat sterrenbeeld dus juist niet zien. De steenbok is ’s avonds in augustus en september aan de hemel. Nu kunnen we juist het sterrenbeeld leeuw (Leeuwen zijn geboren tussen 21 juli en 21 augustus) ’s avonds goed zien. Wil je dus jouw sterrenbeeld zien dan moet je zes maanden wachten.
Hier de sterrenbeelden Steenbok en Waterman uit de Flamarion die ik heb, een uitgave van Thieme van 1923. HET RIJK DER STERREN, naar Flamarion's "Les étoiles et les curiosités du ciel" bewerkt door Dr.B.C.Goudsmit en aangevuld door Dr H.Nort.

No comments: