Saturday, July 05, 2008

Kreeft.


In de serie over de economie van het dorp (NRC Handelsblad) schreef Frank Kuin gisteren over het Canadese dorpje Souris, Eliane maakte de illustratie.
Het dorp dankt zijn naam aan een muizenplaag in de achttiende eeuw. Door de vergrijzing en het wegtrekken van de jonge Canadezen naar de grote steden haalt de plaatselijke kreeftverwerker Ocean Choice zijn werknemers uit Rusland en China. Het dorp leeft van de kreeftenvisserij, dit jaar is er een prima vangst maar de recessie in de VS drukt de prijs van de kreeft omlaag van 6 naar 4 à 5 dollar per pond.
De kreeften herinneren mij aan 1989 toen Erica en ik onze vrienden Sjanat en Flora in Northhampton MA in de VS bezochten. We moesten met hen een tweedaags bezoek aan de familie van Flora in Maine brengen. In Maine (bekend om de kreeftenvisserij) moesten we kreeft eten. Een neef van Flora had ter ere van ons bezoek die ochtend een prachtexemplaar gevangen. Het dier moest eerst door ons bewonderd worden voordat het de pan inging. Eerst zo’n prachtig dier zien en dan opeten had ik Erica graag willen besparen.

1 comment:

Anonymous said...

Je weet toch dat kreeften enorme rotbeesten zijn; ze piessen, met stralen tot wel anderhalve meter op het nest of in het gezicht van andere kreeften om ze te verjagen. Bah!