Thursday, December 23, 2004

Het Natuurkundig Genootschap der Dames.

In augustus dit jaar bracht Gerard Burgers een kopie van het artikel “A Women’s Scientific Society in the West” door Margaret Jacob en Dorothee Sturkenboom voor me mee. Jacob is verbonden aan de Universiteit van Calefornië, Sturkenboom aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Sturkenboom heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het Natuurkundig Genootschap der Dames (1785-1887).
Dit Genootschap uit Middelburg is voor zover men weet wereldwijd uniek in de geschiedenis.
Sturkenboom heeft nu in het verlengde van haar onderzoek een historische roman “De elektrieke kus” geschreven. Het boek beschrijft de werkelijke gebeurtenissen en personen uit de tijd van het Genootschap en wisselt die af met fictie waarin we lezen over het wel en wee van alle dag van de hoofdpersonen.
In het eerste hoofdstuk veilt boekhandelaar Van Benthem de nalatenschap van jonkvrouwe Schorer en ziet kans te zorgen dat de elektriseermachine van de zusters Schorer bij de weduwe Van Citters terecht komt. Voor mij een goeie reden om een plaatje van een elektriseermachine, met toelichting, toe te voegen.
Het is mooi dat Dorothee Sturkenboom dit boek geschreven heeft, vooral voor lezers met wetenschappelijke interesse is het kostelijk. Wel is schrijnend dat voor een historisch onderzoek zoals dat van Sturkenboom, geïnitieerd en betaald door de National Science Foundation, in Nederland kennelijk geen belangstelling bestond.
Bravo voor Jacob en Sturkenboom! Het hoe en waarom van de elektrieke kus is te mooi om niet zelf te lezen.

No comments: