Saturday, September 20, 2008

Fotomodel werd wereldkampioene.



Deze week konden schakers hun hart ophalen, ICC (The Internet Chess Club) bracht live op je computer het wereldkampioenschap van de vrouwen en de Final Chess Masters Bilbao 2008.
Het eerste toernooi was in de hoofdstad Naltsjik van Kabardino-Balkariƫ niet ver van Georgiƫ. Nederland had een negatief reisadvies voor die Russische deelrepubliek gegeven.
De echte favoriete schaaksters waren er gelukkig wel. De ook als fotomodel beroemde Russische Alexandra Kosteniuk won de beslissingsmatch van het Chinese 14 jarige meisje Hou Yifan. Het Chinese meisje werd vorig jaar in ons land al bekend omdat ze toen in het Corus toernooi speelde. Zo kort na de Olympische spelen was het in Naltsjik een beetje Rusland – China.
Alexandra (24 jaar) speelt al langer in de wereldtop. Heel goed voor haar imago dat ze nu ook wereldkampioen werd. Hou Yifan heeft nog tijd genoeg laten we hopen.
In Spanje won Topalov het sterkst bezette toernooi (ratings!) ooit. Topalov kwam daarmee op de eerste plaats van de ratinglijst. Wereldkampioen Anand werd laatste. De 17 jarige Noorse schaker Magnus Carlsen werd tweede en kwam daarmee op de tweede plaats van de wereldranglijst.
Hou Yifan moet misschien toch niet te lang wachten anders is ze te oud. Kunnen alleen de allerjongsten het zware denkwerk en de diepe concentratie nog aan?
De foto’s spreken voor zich.

No comments: