Sunday, September 13, 2009

Warhol, Beatrix, Ellian en Luther.


Jeder Konsequenz fürt zum Teufel.
Deze uitspraak is van Maarten Luther, Martin Luther 1483-1546.
Luther geeft me de vrijheid om over het nieuws uit de krant te schrijven en deze keer niet over de prinses maar over de koningin.
Dit portret van Beatrix is een van de vier die Andy Warhol van haar maakte, waarschijnlijk ook het kostbaarste. Het verdient een plaats op mijn blog omdat deze week bekend werd dat in Los Angeles elf portretten, kleuren drukken, van Andy Warhol zijn gestolen. Het gaat om een miljoenen collectie en u krijgt van de politie een miljoen dollar voor de gouden tip.
Meer Warhol vindt u op You Tube, veel video’s
Over Beatrix citeer ik uit de column van Afsin Ellian uit het NRC Handelsblad van gisteren.
Mr.dr. Afshin Ellian, geboren te Teheran (Iran), 27 februari 1966. Hij is Universitair hoofddocent encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit van Leiden (2003 - )
Ellian:
… De sprookjesfamilie werd op 30 april wakker - niet in een Efteling waar de prinsessen wakker gekust worden – maar in een land waar soms de dreiging van terreur en geweld zonder aanzien des persoons de overhand neemt.
Ja, lieve Oranjes, jullie leven in een land waar niet alleen politici en opiniemakers, maar ook de monarch kan worden gedood. Inderdaad dat is heel eng.
Vergeef mij mijn cynische ondertoon. Het ware Hare Majesteit Koningin Beatrix die indirect na de moord op Fortuyn, en met name na de moord op Van Gogh, niet de daders maar de slachtoffers bekritiseerde. Want als de vermoorden een beetje respect hadden getoond voor anderen, dan had al die narigheid niet hoeven plaatsvinden, zo luidde toen de boodschap. De majesteit zag de ongebreidelde vrijheid van meningsuiting als de oorzaak van al die ellende met agressieve moslims. Als er een familie in Nederland is die bijna nooit iets schokkends en serieus te berde brengt, dan is dat de familie van Oranje. Vrijwillig hebben ze, omwille van een eerdbiedwaardig sprookje en grote rijkdom, hun recht op vrije meningsuiting opgegeven. En toch wilde een Karst deze aardige jetsetfamilie op een gewelddadige wijze ombrengen. Soms doet het niet ter zake wat je zegt – ze komen toch wel achter je aan.
Het ergste is dat Karst niet op instructies van buitenlandse vijanden of ideologieën heeft gehandeld. Karst vond de Oranjes te duur. Misschien zag hij zijn afschuwelijke daad als een postmoderne vorm van bezuiniging. We weten het gewoon niet. En dit maakt het nog erger voor de Oranjes. …
De gehele column van Ellian vind u in Opinie&Debat in de NRC van gisteren.

1 comment:

Geus said...

En wie zouden die daders van de moord op Theo van Gogh en Pim Fortuyn dan wel wezen? Geloof jij die vuile leugens van de kranten hier? O, pas op voor professionele Al Qaida piloten en Calvinisten dan.

Mooi portret overigens.