Thursday, June 04, 2009

Het oog van God en de Vogelspin.





In de Wetenschapsbijlage van de NRC stond vorig weekend een twee pagina’s groot artikel over het ‘Stof tussen de sterren’.
Het stuk gaat over het zogenaamde ALMA-project. Onder leiding van de Nederlandse astronoom Thijs de Graauw bouwt daar Amerika, Japan en Europa de grootste telescoop tot nu toe. Zesenzestig antennes, zoals op de oplegger, gaan daar samen één variabele telescoop vormen voor ontvangst van de millimetergolven uit het heelal. Variabel omdat voor de 66 antennes 192 platforms worden gebouwd zodat ze in verschillende formaties opgesteld kunnen worden. Het Alma-project (Atacama Large Millimeter Array) is in aanbouw op de 5000 meter hoge Chajnantor-vlakte in Chili.
Wat kunnen we verwachten, nog mooiere foto’s dan deze? Het gaat de astronomen om meer inzicht in de opbouw van de gaswolken zoals je hier ziet. De eerste is van de Helixnevel in het sterrenbeeld Waterman. De naam Helix omdat er van bovenaf een schroefdraadvorm, zoals bij DNA structuur, in te zien is. Maar door de prachtige groenblauwe kleur noemt men hem dikwijls “het oog van God”! Interessant is vooral dat deze kleur afkomstig is van de zuurstofatomen in de kern. De belangrijkste atomen waarop wij leven! Zie ook het toepasselijk gedichtje van Erica.
De andere foto is van de Tarantulanevel uit de De Grote Magelhaanse Wolk die te zien is vanaf het Zuidelijk halfrond.Klik vooral op de laatste twee foto's voor een vergroting dan zie je waarom het gaat

No comments: