Tuesday, February 28, 2006

De overgang.


Sandro Botticelli. De geboorte van Venus, 1485 Uffizi, Florence
Altijd heb ik geleefd met de geruststellende gedachte dat Venus, de Romeinse godin van de liefde de mooiste en liefste was. Uit de zee geboren en door een zachte oostenwind op het strand geblazen. Waar die geboorte is geweest weten we helaas niet, want diegenen die dit meemaakten waren zo verpletterd door haar schoonheid dat ze niet meer wisten waar ze waren.
Afgelopen zaterdag werd dit beeld ruw verstoord door het NRC Handelsblad. In een paginagroot artikel kondigen Santje Kramer en Monique Snoeijen de OVERGANG van 1 miljoen Nederlandse vrouwen aan! Rampspoed, want mijn eigen schoondochter Eliane illustreerde dit door de godin van de schoonheid ook in de overgang te tekenen. Haar tekening is zo groot dat ik hem niet helemaal in de scanner krijg, u moet hier op Eliane klikken om te zien hoe het Venus nu vergaat.
Kramer en Snoeijen proberen het leed dat al die vrouwen te wachten staat te verzachten met allerlei tips. De industrie staat ook al klaar met okselpads, menopauzemode, pleisters, pillen en glijmiddelen. De Consumentenbond schreef een gids voor deze vrouwen om te overleven.
Zal ik maar naar Florence reizen en daarna op zoek gaan naar de plaats waar Venus in haar volle pracht aan land kwam en pas terug komen als dit landje door de zee overspoeld is?

No comments: