Saturday, November 03, 2007

Naar Oegstgeest.


Gistermorgen naar Ern en Mijcke in Doorwerth en toen gedrieën naar Ton en Aaltje in Oegstgeest. Een heerlijke dag met vrienden van Erica en mij die we in de jaren vijftig en zestig leerden kennen.
In Oestgeest langs het geboortehuis van Jan Wolkers gereden, een bijzonder ouderwets Reformwinkeltje bezocht en in Leiden naar het Kamerlingh Onnes Laboratorium geweest.
Ik wilde graag de zogenaamde Zeeman-ramen zien waar ik 20 mei op mijn blog over schreef.
Deze gebrandschilderde ramen zijn in 1922 door de kunstenaar Harm Kamerlingh Onnes, een neef van de beroemde natuurkundige Heike Kamerlingh Onnes, gemaakt ter ere van de ontdekking van het elektron waar Lorents en Zeeman in 1902 de Nobelprijs voor kregen. Heike Kamerlingh Onnes ontving in 1913 de Nobelprijs voor natuurkunde voor zijn onderzoek aan de materie bij extreem lage temperatuur.
Het bovenste raam laat Zeeman zien terwijl hij de spectraallijnen van natriumlicht bekijkt, het middelste raam beeld Lorentz uit die de wiskundige achtergrond van Zeemans ontdekking verklaarde en het onderste raam toont weer Zeeman bij zijn onderzoek aan het elektron.

No comments: