Sunday, December 25, 2005

De Ster van Bethlehem


Chayenne tekende de Ster van Betlehem als een komeet, dat is de klassieke voorstelling. Een heldere lichtgevende komeet (staartster). Op de foto zie je de komeet Hale-Bopp uit 1997 die wij in Nederland heel mooi konden zien.
Veel astronomen hebben geprobeerd een wetenschappelijke verklaring te vinden voor het bijbelverhaal. Het lijkt erop dat de fantasie van de gelovige christenen het mooie beeld, van een ster die de wijzen uit het oosten de weg wees, heeft geschapen. Met de huidige kennis van ons zonnestelsel blijkt er geen samenstand van heldere planeten, een komeet, een Nova of een Supernova in die tijd geweest te zijn die het verhaal kan ondersteunen.
De voorspelling van het einde der tijden waar vele sekten zich nogal eens aan wagen, is veel juister. Als de zonne-energie begint op te raken gaat ons zon over in een nova. De zon zal dan uitdijen tot een omvang zo groot dat Mercurius en Venus volledig worden opgeslokt en onze aardkorst zal smelten. Voorlopig is het aan ons om de aarde bewoonbaar te houden. De overgang van zon als gewone ster naar Nova gaat nog miljarden jaren duren. Ik wens u dan ook fijne feestdagen. Bij de kaart van Chayenne kreeg ik ook een doosje met een mooi schelpje en steentje, met de Ster van Bethlehem hebben ze een ereplaats op de schoorsteen.

No comments: