Tuesday, March 25, 2008

Schaakhemel.


Vergelijk deze foto van vanmorgen 8 uur maar met die van gisteren.

Het is de laatste tijd niet erg om binnen te blijven want op de computer zijn dagelijks de spannende partijen van het Ambertoernooi, live, te volgen.

Het Ambertoernooi in Monaco is een privé aangelegenheid van de miljonair Joop van Oosterom. Van Oosterom was een van de oprichters van het softwarebedrijf Volmac. Toen hij als eigenaar dat eind jaren tachtig verkocht was hij in een klap multimiljonair.

Het toernooi in Monaco is een zeer uitzonderlijk toernooi.Het werd in 1992 voor het eerst gespeeld ter ere van de geboorte van Joops dochter Amber. Er worden 12 wereldtopschakers uitgenodigd, alleen diegenen die Joop aardig vindt!

De luxe waar de spelers in terecht komen is voor ons gewone stervelingen niet voor te stellen, waarschijnlijk hebben gelovigen dat als beeld van de hemel. Ze moeten Joop wel laten zien dat ze echt schakers van een hemelsniveau zijn. Dat doen ze door dagelijks twee partijen te spelen één blind (25 min en 20 sec per zet) en één rapid (25 min. en 10 sec per zet). Beide partijen tegen dezelfde speler, na 11 ronden hebben zij zo tegen alle andere hemelbewoners gespeeld.

Straks ga ik naar de negende ronde kijken! Er spelen dit jaar drie wereldkampioenen in mee de huidige, Anand, en de vorige twee Kramnik en Topalov. De meest spectaculaire partij dit jaar was die van Ivanchuk tegen Karjakin in de vierde ronde waar in een bekende opening Ivanchuk zijn dame offerde en prachtig won, die partij komt zeker in de schaakbladen. De Noorse jongen Magnus Carlsen waar ik laatst over schreef staat na 8 ronden op de tweede plaats.

No comments: