Saturday, March 15, 2008

Domesticatie.


Yak, klik op de foto.
In het NRC Handelsblad van donderdag staat een artikel over het gebruik van wilde ezels in de tijd van de eerste farao’s, zo’n 5000 jaar geleden.

Over de domesticatie van ezels, paarden, runderen en de yak (tegenwoordig ook als ‘jak’ geschreven) zou ik wel meer willen weten.

Het oerrund en de wilde yak waren veel groter dan de gedomesticeerde dieren die wij nu kennen. Het oerpaard was echter kleiner en de wilde ezels waren juist weer groter dan onze tamme ezels. Mijn krant van donderdag geeft als reden voor het kleiner worden van de ezel tijdens zijn domesticatie, ‘gedomesticeerd vee wordt vaak kleiner omdat ze zich niet meer hoeven te verdedigen tegen roofdieren’. Ik heb dit argument altijd betwijfeld.

Het rund, en de yak (de wilde is bijna uitgestorven) is na domesticatie zo zwaar door de mens belast (de yak ook letterlijk), dat het dier nog nauwelijks kon groeien lijkt mij. Het oerrund had en de wilde yaks hebben (de stieren) een schofthoogte van twee meter.

De kruising van yak en rund is een hybride, de mannelijke nakomelingen zijn niet vruchtbaar. De yak heeft 14 paar ribben, het rund 13.

No comments: