Tuesday, December 18, 2007

Paardentractie.




Van Lennerd kreeg ik laatst een artikel uit Imagine. Van de lezer werd echter niet gevraagd zich wat voor te stellen, hij werd geconfronteerd met de stand van zaken in de paardentractie anno 2007.
Er wordt op verschillende plaatsen en vooral in de biologische landbouw nog/weer gebruik gemaakt van paardentractie, zoals dat bij de Amish in Amerika ook nog steeds het geval. De Amish hebben echter in de 50 jaar dat hier de paardentractie bijna helemaal verdween hun werktuigen gemoderniseerd. Op dit moment wordt er op drie manieren paardentractie ingezet.
1. Op de oude bekende manier met werktuigen en tuig zoals we dat 60 jaar geleden ook kenden en gebruikten.
2. Met een zogenaamde ‘voorwagen’. Hierbij trekken de paarden als het ware een tussenwagen met wel of niet een hulpmotor. Daardoor kan de boer een modern landbouwwerktuig wat normaal aan een tractor gekoppeld is achter deze voorwagen hangen.
3. Nu komt toch een beetje Imagine, maar hier en daar zijn ze er al wel, het gemoderniseerde landbouwwerktuig dat direct door de paarden aangetrokken wordt. Helaas zijn er nog geen fabrieken die het aandurven om moderne landbouwmachines te maken voor directe paardentractie. Wel zijn er hier en daar boeren die zelf kunnen lassen enz. en dus zelf zo’n werktuig maakten.
Van de derde generatie heb ik geen goede foto kunnen vinden, daarvoor vraag ik dus wat Imagine.
Op de bovenste foto ziet u een voorwagen met grasmaaier op de tweede een voorwagen met balenpers en de op de onderste een schijveneg zoals we die al kenden.

1 comment:

Anonymous said...

Hallo
met alle lof over uw artikel, zou een rectificatie nodig zijn daar er in amerika 4 fabrieken werkzaam zijn. de grootste zit in Ohio pensilvania met 40 medewerkers. zij bouwen zowel voorwagens als volledig op paarden aangepaste werktuigen. Er worden vanuit nederland machines geimporteerd in containers. een 10 tal bedrijven werken hier in nederland al mee. in duitsland zijn dat er 200. in amerika 400.000 boeren die hun hele bedrijf met paarden bewerken. dit zijn grote bedrijven 100 ha. Deze werktuigen zijn te bewonderen op de Horse progress days in amerika 5 en 6 juli. ook de pferde stark in Detmold in de buurt van paderborn. daar komen dan 18000 bezoekers en 300 werkpaarden.