Friday, August 12, 2005

Naar het museum: Les 1


Constantin Guys: Une Femme dans une Victoria.

Gisteren, op de kunstpagina van het NRC handelsblad, een recensie van de tentoonstelling: Memling en het portret, in Brugge. De illustratie bij dat artikel: 'Portret van een jonge vrouw' is een van Memlings bekendste schilderijen en verbijsterend mooi. Een jaar of tien geleden was er in Brugge ook een tentoonstelling over Memling. Helaas, ook toen: te vol, te druk, niet te doen.
Een museum komt op het idee een beroemd kunstenaar eens duidelijk aan de burger te tonen, maakt flink reclame en het museum loopt vol met mensen die zichzelf weer aan het volk willen tonen, de kunstwerken worden onbereikbaar in de massa.
Mijn advies: ga nooit naar zulke tentoonstellingen. Ga wel veel naar musea, u kunt dan de beroemdste schilderijen van zeer dichtbij bewonderen en ook nog in alle rust. Voor de tentoonstellingen die werk tonen wat hier anders nooit komt, moet u een list verzinnen. U vraagt, na de vloedgolf van de eerste weken, aan een zaalwacht wat de stilste ochtend van de week is. Zorg dat u direct om 10 uur (meestal gaat het dan open) naar binnen kunt. Nog iets: ga niet lezen wat er op al die borden staat. U komt voor de kunst, voor die prachtige schilderijen. Geloof me nou, denk nu even na: u gaat naar die tentoonstelling om te ontdekken wat ù van die kunst vindt! U gaat niet naar die tentoonstelling om op borden te gaan lezen wat anderen ervan vinden. Ga alleen kijken, kijken en nog eens kijken! Niet lezen dus, koop na afloop, als u het echt mooi vond, de catalogus en ga dan thuis eventueel nog maar even lezen!
De eerste tentoonstelling die ik "in m'n eentje" bezocht was in Vlissingen, ongeveer 55 jaar geleden. Wat een tijd, een prachtige tentoonstelling van Constantin Guys, midden op de dag en drie bezoekers! Dus toch een tentoonstelling en ga toch maar lezen: de roman "Au Pair" van Willem Frederik Hermans, waarin alles over Guys!

No comments: