Thursday, January 05, 2006

Mei-juni 1964.


Een kladblaadje van Erica. Wij woonden toen in het flat aan de Bieslandsekade 168, op de negende verdieping.
Michiel 'Gieltje' in mei/juni1964, hij is dan 13 maanden.
Hij is allerliefst op het ogenblik . Er gaan dagen voorbij dat hij niet huilt. 's Morgens is het wel erg vroeg, 6 uur. Ik zit naast zijn bed en sus hem met yoghurt, beesten die moeten slapen en boekjes, maar de hele flat is intussen wakker. Als ik terugga houdt hij het een kwartiertje uit en probeert het opnieuw. Hij komt met of zonder pluis, beer of speelgoed onze slaapkamer binnen getrippeld en beweert: 'Daar is Gieltje weer.' Wij zijn kapot.
De pluis is enorm favoriet. Hij kan gewoon niet zonder en heeft rode plekken op zijn wangen van het duimen. (pluis ('puis') is een onafscheidelijk wollen dekentje).
We zijn al naar het land (een naturistenterrein onder Gouda) geweest, hoewel het weer slecht is en dan speelt hij uren zoet in de zandbak. Hij schept en wroet als een razende. Vandaag met hem naar het strand geweest. Helemaal door het dolle.

'portinee' = portemonnee
'het bebeltje drinkt uit tante Rijke' (vriendin Marijke voedde kennelijk haar baby)
'zit een kacheltje in' (poepbroek)

De pluis is uitgewassen en hangt op het balkon in de zon. Gieltje wordt wakker en mist hem. Luid gekerm. We gaan samen kijken en ja hoor daar hangt 'ie. Commentaar: 'Puis is kletsnat! Ik zeg dat hij droog is en lekker warm van de zon: ' Puis is kletsheet.'
Gisteren voor het eerst in de eerste persoon gesproken: 'Ik heb een schepje.'
Hij slaat in z'n badje 'Niemand jou kijken'd.w.z. niemand moet naar hem komen kijken.

Het is vaderdag. We hebben sokken gekocht dat was een hele gebeurtenis met een uitgebreide conversatie. 's Morgens mag hij het pakje geven. We smoezen wat in een hoekje en dan gilt hij Willem toe: 'Kadootje sokken, Kadootje sokken!'

Hij vecht in de zandbak om een harkje, het eigendom van een klein meisje. Zij wint, maar hij huilt zo hartverscheurend dat ze het hem geeft. Dat komt hij vertellen. Ik zeg: geef het meisje maar een kusje en dat gaat hij doen. Ik zie hem uitgebreid staan zoenen. Het meisje is helemaal vertederd en hij mag van harte met het harkje spelen.

No comments: