Tuesday, June 14, 2005

Radium.


Fascinerend was het, je dook met het horloge onder de dekens en dan die groen oplichtende wijzers en idem de twaalf stipjes van de uren.
In de pas verschenen roman "Blanche en Marie"van Per Olav Enquist komt Radium uitvoerig aan de orde.
Marie Curie is bij iedereen bekend, maar haar assistente Blanche niet.
In 1903 kreeg Marie Curie-Sklodowska samen met haar man Pierre Curie en Antoine Henri Becquerel de Nobelprijs voor natuurkunde wegens hun ontdekking van radioactiviteit.
In 1911 kreeg Marie de Nobelprijs voor Chemie voor de ontdekking van de elementen Radium en Polonium.
Blanche werkte voor Marie en heeft tonnen Pekblende, het erts dat uranium bevat, moeten verwerken om grammen Radium en Polonium te verkrijgen. Radium is een zeer sterk radioactief element, veel sterker dan uranium. Blanche verloor aan de radioactieve straling eerst een been en later ook haar andere ledematen voordat ze aan de straling is gestorven. Marie (geboren 1867 in Warschau) stierf in 1934 aan leukemie, ze was de eerste wetenschapper die twee Nobelprijzen in verschillende disciplines won en de eerste vrouw die de prijs won.
Om terug te komen op de lichtgevende wijzerplaten, die zijn natuurlijk al lang verboden. In New Jersey was in 1925 het eerste proces tegen U.S.Radium Corporation aangespannen door een van de meisjes die de wijzerplaten van klokken met radium bevattende verf beschilderde.
Negen meisjes voor haar waren al aan dit werk overleden!

No comments: