Thursday, December 28, 2006

Nederland in 2006.


Ilja Leonard Pfeijffer geeft in het NRC Handelsblad van gisteren een terugblik op 2006 en in het bijzonder op onze samenleving. Ik citeer zinnen die mij aanspraken.
'Nederland is in 2006 een kleinburgerlijk, provinciaals, xenofoob land geworden.
Intussen staat de wijde wereld in brand.
Behalve die ene keer, in het slotdebat ven de campagne, toen Femke Halsema de premier boos kreeg door erop te wijzen dat hij zijn mond moet houden over normen en waarden als hij blijft liegen over Irak, bestond er geen buitenland in de politiek.
Maar de oorlog tegen terrorisme is geen reactie op terrorisme, maar de oorzaak ervan.
Nederland stuurt Hans van Baalen. "Om steun te betuigen aan premier Olmert en het Israëlische volk",...
Hans van Baalen is de vleesgeworden nostalgie naar de Tiendaagse Veldtocht.
De kiezers zien haar als minister van Buitenlanders Uitzetten. Dat is wat zij is, niets meer en niets minder en dat is de reden dat zij een historisch aantal voorkeurstemmen heeft gekregen.
De winnaars waren de SP, de ChristenUnie, de anti-islam-partij van Geert Wilders en in mindere mate het CDA... . Wat deze partijen gemeen hebben is hun diepe geworteldheid in de provincie, in Oss, in de bible belt, in Limburg en op het katholieke en christelijke platteland. Wat deze partijen gemeen hebben, is hun conservatief provinciaals gedachtengoed.
De grote verliezers waren de partijen die representatief zijn voor vrijzinnigheid, tolerantie en cultureel liberalisme'.
Tenslotte nog iets van mijzelf:
Intussen rouwt men wereldwijd om een man die vanwege geweld, drugs, en wapenbezit in de gevangenis kwam. Deze man mishandelde zelfs zijn vrouw. Enkele jaren geleden werd een sportheld bejubeld die zijn vrouw vermoordde. Popmuziek en sport rechtvaardigen kennelijk grof geweld. Dat wisten we al van het voetbal. Mannen die hun vrouw mishandelen of zelfs vermoorden behoren niet vereerd te worden.
Eliane tekende Pfeijffer in oktober voor het boekenkatern van de NRC.

No comments: