Friday, July 21, 2006

Zorn en de Saedeleer.


Het Paleis voor Schone Kunsten wordt gerestaureerd. Het heeft tijdelijk een deel van haar collectie ondergebracht in de Leopold-kazerne waar deze week ook geschaakt werd.
Voor mij een mooie gelegenheid eerst even langs de kunst te gaan voordat ik achter het schaakbord moest.
Je kijkt de eerste keer welke schilderijen je nog eens wilt zien (maximaal 3) en gaat daar de volgende dagen weer naar toe. Je kunt dat gemakkelijk doen omdat in een beschaafd land de toegang gratis is.
Mijn favorieten waren deze keer Anders Zorn en Valerius de Saedeleer. Zorn schilderde in 1895 een aandoenlijk tafereel van de moeder die haar zoontje meeneemt in zee. Je ziet het jongetje bibberen voor de eerste keer in die enorme zee. Zijn billetjes samengeknepen van angst maar met moeder moet het lukken. Het schilderij heet dan ook 'Met moeder'.
De Saedeleer is een grootmeester van het landschap. Op een schitterende vlakke ondergrond legt de Saedeleer op de tiende millimeter nauwkeurig uiterst dunne draden of stipjes verf.
Heel anders dus dan de krachtige streken van Zorn. Dankzij deze twee grootmeesters kon ik de bloedhete speelzaal elke dag overleven!

No comments: