Sunday, June 11, 2006

Perelman.


Gisteren met het fiets- voetveer de IJssel overgestoken en naar Zutphen gefietst.
Daar zagen we de Paardetram, ja zonder 'n'. Het blijft moeilijk die taal, alleen Eliane weet het (bijna) altijd en daar doe ik mijn voordeel mee. Veel wetenswaardigs las ik weer in de wetenschapsbijlage van het NRC Handelsblad. Adele Goldberg bewijst nu dat Grammatica niet bestaat. Dat is een grote geruststelling voor mij, ik had altijd al een vermoeden dat er iets niet klopte en dat is nu bewezen.
De enige taal waar regels ook echt zijn en waar je dus ook op kunt vertrouwen is die van de wiskunde. Robert Dijkgraaf schreef daar gisteren een mooie column over. De geniale Russische wiskundige Perelman loste een van de zeven openstaande belangrijke wiskundige problemen op. Nu wilde de Amerikaanse miljardair Landon T. Clay hem de, door hemzelf ingestelde, prijs van een miljoen dollar graag uitbetalen. Clay had zich niet gerealiseerd dat voor een man als Perelman 'oplossing dus prijs dus aannemen' geen wiskundige formule is. Perelman lapt zulke onzin gewoon aan zijn laars. Nee, sterker nog hij stuurde de oplossing niet eens naar de daarvoor bevoegd geachte wiskundige instanties. Hij zette zijn oplossing gewoon op internet en gaat verder met belangrijker dingen dan prijzen! Zo zie je weer eens goed het verschil tussen gewone stervelingen en een geniaal mens.

2 comments:

Eliane said...

Hoe kom je in godsnaam bij paardetram??
http://www.nederlandsewoorden.nl/nw.pl?hoe=begin&woord=paardentram

Eliane said...

Ich begreip dad verzed teegen spelreegels nied egt. Fan mei mach idereen sgreiven how hei wul, maer self leesz ich egt liefer text di sich well aen the reagelz hout.