Thursday, November 30, 2006

Coïncidentie.



Gisteravond met Janneke Rogaar naar de film MAYBE SWEDEN geweest. Regie van deze film: Margien Rogaar, een nichtje van Janneke. Een film met een ongewone invalshoek op het vluchtelingenprobleem in Europa. Een bijzondere film vind ik.
Vijf vrienden hebben een groot huis met grote tuin in het zuiden van Europa gehuurd. Hun heerlijke (lees)vakantie wordt wreed verstoord wanneer er op een avond een zwarte bootvluchteling in hun tuin ligt.
Een leuk moment vond ik toen in het begin van de film tussen de twee mannelijke hoofdrolspelers ruzie ontstond over de rol van Michel Houellebecq voor de moderne literatuur, in het bijzonder n.a.v. zijn roman Elementaire deeltjes, terwijl op dat moment in de zaal naast ons de film over die roman draaide!

Wednesday, November 29, 2006

Genieten.



Zojuist heb ik me ingeschreven voor acht maandagmiddagen astronomie van de HOVO in Utrecht. Een heerlijk programma, van 12 febr. t/m 2 april. Utrechtse (nog volop werkende) astronomen vertellen over hun huidige onderzoek. Even zonder prof.dr. enz.:
Hoyng over de magneetvelden van zon, aarde enz.
Rutten over het onderzoek met de Utrechtse telescoop op La Palma naar magnetische structuren op de zon.
Pols over de productie van zware elementen in sterren.
Vink over het einde van zware sterren door een supernova-explosie.
Achterberg over zijn onderzoek naar gammaflitsen bij het ontstaan van zwarte gaten.
Lamers over botsende melkwegstelsels.
Verbunt over zijn studie met behulp van röntgentelescopen naar de materie in het heelal.
Nou ja, jum jum ik word er nu al blij van.

Op het plaatje de resten van een supernova. De Wikipedia:
'Een supernova is het verschijnsel waarbij een ster op spectaculaire wijze explodeert: een supernova-uitbarsting is herkenbaar aan de enorme hoeveelheid licht die erbij wordt uitgestraald. De explosie is enorm. De ster vlamt op met de kracht van honderden miljoenen tot meer dan een miljard zonnen.'

Monday, November 27, 2006

Stephan.


Stephan won zaterdag in Emmen de b-groep van het
Open Seniorentoernooi NOORDELIJKE SCHAAKBOND.
Daarmee won hij een kilo zilver, een fantastische prijs! Gerard, Ruud en ik hadden het gevoel dat dit zilver ook op ons afstraalde. Dat kan natuurkundig niet want dit blok is gegarandeerd niet radioactief, wat je hieronder kunt zien. Het is niet zomaar gewoon zilver. Nee, het is voor 99,9 % zuiver zilver en het is ook niet zomaar 1 kilo. Het is 1000,- gram dat wil zeggen niet 1 gram meer of minder!
Deze prestatie straalt in ieder geval ook op het DSG Pallas af. Over de prestaties van Gerard, Ruud en mij in de a-groep heb ik niets te melden, wij proberen die te vergeten!

1 kilo zilver

Friday, November 24, 2006

Polonium.


We hebben de laatste dagen deze foto veel in het nieuws gezien. De rus en oud KGB agent Litvinenko stierf donderdagavond in een Londens ziekenhuis.
Het lijkt nu waarschijnlijk dat hij met polonium is omgebracht. Waarom zijn ze zo voorzichtig en hebben ze het lijk nog niet opengesneden? Nou, als het inderdaad Polonium is hebben ze wel uiterst deskundige mensen nodig. Over Polonium en Radium schreef ik in juni 2005 op mijn blog. Marie Curie kreeg in 1911 de Nobelprijs voor Chemie voor de ontdekking van deze twee materialen.
Op internet vond ik onder anderen:
'Polonium wordt in enkele laboratoria voor nucleair onderzoek bestudeerd. Dat vraagt om extra voorzorgsmaatregelen en extreme voorzichtigheid, vanwege de hoge radioactiviteit van de alpha deeltjes uit polonium.
Polonium-210 is aanwezig in sigarettenrook en het is de enige component daarin die kanker produceert in proefdieren door inademing; tumoren ontwikkelen zich al bij een blootstelling die vijf keer minder is dan die van de gemiddelde roker.'
Ik ben heel nieuwsgierig naar technische details. Hoe heeft de moordenaar, en in welke vorm, dit materiaal aangeboden aan Litvinenko?

Thursday, November 23, 2006

Cadarache.



Tussen alle verkiezingsgedoe stond gisteren een onopvallend bericht in de krant: er zal in het Zuid Franse Cadarache nu definitief een kernfusiereactor gebouwd worden.
Het gaat om een gezamenlijk project van de EU, de VS, China, Rusland, India, Japan en Zuid-Korea.
De reactor in Cadarache is van het Tokamak principe waar ik in juni vorig jaar over schreef. Tot nu toe is dat de enige manier die de natuurkundigen bedachten om fusie in het groot te realiseren. Het bijzondere van dit project is dat eigenlijk niet zeker is of het gaat lukken. De technici zijn kennelijk zo overtuigend in hun optimisme dat de politici hen geloven en 10 miljard op tafel brengen. Vanaf 2016 moet blijken of de reactor werkt en rendabel kan worden. Die 10 miljard zal misschien wel 100 miljard worden.
Kernfusie is een totaal ander proces dan wat in onze "gewone" kernreactors gebeurd.
Het idee van de Tokamak is afkomstig van de Russische geleerden Igor Tamm en Andrej Sacharov die dit omstreeks 1950 ontwikkelden. Wanneer kernfusie echt blijkt te kunnen en de kosten kleiner zijn dan de opbrengst is het wereldenergieprobleem opgelost. Als je bedenkt wat er bij fusie gebeurt lijkt het iets onmogelijks, ik ben benieuwd. Het plaatje geeft de te bouwen centrale in Cadarache aan, het poppetje onderin geeft een idee van de grootte van de reactor.

Tuesday, November 21, 2006

Droom.


Eliane's tekening van Willem Brakman in het NRC Handelsblad heeft gevolgen gehad. Mijn droom over Brakman, die ik woensdag beschreef, is al door zijn biograaf aan de schrijver voorgelezen.
Ik veronderstelde dat mijn droom wel naar een psychiater kon, maar naar de schrijver zelf vind ik ook ruim voldoende eer.
Mijn verhaal over de bosuil zal ik naar Marianne Thieme zenden dan moet zij mij maar eens meenemen naar het Boekenbal. Kennelijk ben ik door de race van onze politici om dagelijks bekender te worden aangestoken! Help, waarschuw me voor ik verdrink.
Mijn voorspelling dat er een splitsing zal ontstaan tussen auteurs die wel en die nog niet door Eliane getekend zijn lijkt me steeds dichterbij te komen. Klik bovenaan op haar naam en oordeel zelf.

Monday, November 20, 2006

Theo


Ik gebruikte deze mand om hout bij de schuur weg te halen voor mijn houtkachel. Een sterke mand en vol net te dragen. Juist nu het guur weer is en ik de hele dag stook moet ik me behelpen met een boodschappen tas. Bij een hond ben jij de baas bij een kat is hij de baas. Theo is wel heel sympathiek hij groet als je langs komt, wil zelfs zijn kopje soms even optillen. Een meter afstand van de kachel dat is de ideale plek.

Sunday, November 19, 2006

Nobelprijswinnaars.


Deze week twee alarmmeldingen over ons onderwijs in het NRC Handelsblad. Eerst een van de hoogleraar virologie Goudsmit en gister een van Renata Loll, hoogleraar Theoretische Natuurkunde.
Goudsmit wil rondom rondom Crutzen een instituut opbouwen dat wereldwijd intellect aantrekt om Nederland weer terug te brengen tot een kennisland zoals ons land dat eind 19de en begin vorige eeuw was. Loll wil ook zo'n instituut rondom Gerard 't Hooft, dus een instituut zoals het Duitse Max Planckinstituut.
Was er maar een politicus in een van onze politieke partijen die Goussmit en Loll begreep en hun ideeën ging realiseren. Die is er niet blijkt in dezelfde NRC, in de Wetenschapsbijlage ging Leo Prick op zoek om ons een stemadvies in verband met het onderwijs te kunnen geven. Hij schrijft tenslotte: 'Het spijt me, beste lezer, terwijl ik altijd zo positief ben, kom ik dus niet verder dan een negatief advies. Sterkte woensdag.'
Zelf had ik helaas die conclusie ook getrokken en daarom zal ik woensdag op Marianne stemmen. Mijn stem gaat deze keer naar wezens die geen enkele verantwoordelijkheid dragen voor de teloorgang van het onderwijs in dit land.

Thursday, November 16, 2006

Marietje en de Bosuil.


Vannacht hield de bosuil me weer wakker, dat is een voorrecht van deze streek waar ik geweldig van geniet. De bosuil is een enorme opschepper, Marietje zou dat beaamd hebben.
Jarenlang hield ik kippen, voornamelijk de Noord Hollandse kriel. In de zomer in de ren en in de winter vrij in de tuin. Meestal een toompje van vijf kipjes en een haan. In de winter wilden mijn kipjes ook 's nachts niet in het hok, maar gingen in de berk ernaast. De haan het laagst om zijn kipjes te beschermen tegen rovers die de boom in zouden willen. Helemaal bovenin Marietje omdat zij de oudste was en het meeste wist en kon. Wanneer ik in de tuin de krant las kwam ze naast me of op schoot en las mee, dat kunnen maar weinig kippen.
Op een nacht was er plotseling een enorm lawaai in de berk. Natuurlijk was ik zeer snel ter plekke maar luid roepend werd Marietje door een bosuil afgevoerd. Ik sprak de overlevenden toe en zei hen dat het leven soms zwaar kan zijn en dat we moesten berusten in de natuur zoals die was.
Marietje deed dat niet, maar dat wist ik toen nog niet. Twee dagen later werd ik gebeld. 'Was ik die man die verstand van kippen had en of ik misschien een kip mistte?' Ik zei dat ik geen kip tekort kwam, maar dat ik er laatst wel een verloren had aan de bosuil. Er was sinds kort een kip in hun tuin en of ik toch eens wilde komen kijken en hen raad geven wat ze nu moesten doen en ze woonden maar een honderd meter van me af. Ik beloofde tegen de schemer te komen dan kon ik de kip ook eventueel pakken en meenemen. Ik ging, eerst kennis maken en luisteren naar twee lieve oude mensen die door de komst van een kip toch danig ontregeld bleken. Ik beloofde in ieder geval die kip mee te nemen en wij naar de tuin. Ja hoor, daar zat Marie die zich via een ladder door mij gewillig liet pakken.
We hebben toen binnen een reconstructie bedacht. De bosuil vloog met een veel te zware vracht zuidwaarts. De vracht, Marie dus, wurmde zich los en vloog oostwaarts tot in de tuin van deze aardige mensen. Marie wist het toen ook niet meer en liet zich verder vertoedelen door de lekkere hapjes die voor haar bij de Welkoop werden gehaald. Eenmaal weer thuis kreeg Marietje enorme praatjes ze kakelde de hele omgeving bij elkaar.
Het mannetje van de bosuil (vooral bij Geluid 2, hoort u het verschil) heeft een prachtige melodieuze stem het vrouwtje is een schreeuwlelijk.

Wednesday, November 15, 2006

Willem Brakman.


Vannacht droomde ik van Willem Brakman. Ik kan drie oorzaken voor een droom over hem bedenken. Erica en ik hebben hem in de jaren zestig goed gekend. Eliane moest hem deze week tekenen voor het NRC Handelsblad en gisteravond schaakte ik voor Pallas in een externe wedstrijd.
'Ik droomde dat ik Willem bij de muur van een kerk tegenkwam. Hij was op de vlucht. Ik bedacht dat ik het niet kon maken nu wraak op hem te nemen en hem dus echt moest helpen. Ik raadde hem aan de veerpont van Hoedekenskerke naar Terneuzen te nemen. Hij zou dan in "t land van Ulst" (het land van Hulst) een hotelletje kunnen nemen en daar wachten op een gelegenheid om naar Frankrijk te ontkomen.'
Genoemde veerpont is al zo'n vijftig jaar uit de vaart maar zo iets is in een droom natuurlijk niet aan de orde.
Met zo'n droom kun je nog eens bij een psychiater aankomen lijkt me. Vooral als de psychiater de roman 'Nazomer' van Brakman kent want de hoofdpersoon daarin erfde een huis in Hulst!
Waarom wraak? Willem wilde graag een keer tegen mij (een "echte" schaker) spelen. Bij de volgende visite aan de Brakmannen had ik mijn schaakklok meegenomen want ik wilde Willem wel in het gareel houden en ik vertrouwde hem ook niet helemaal. Wat bleek? Willem had die avond een jongeman van schaakclub Enschede gevraagd om hem te seconderen! Gelukkig kon ik kort na de opening remise forceren, aannemen of verliezen dat is in zo'n geval de keus. Erica en ik hadden wel meer redenen om Willem niet helemaal te vertrouwen maar ik ga geen roddelrubriek van mijn blog maken.
In het diagram hierboven speelde mijn tegenstander gisteravond met zwart 23...h6 waarna ik de partij won met 24.Pe6+ Txe6 25.Txe6 Pd8 26.Db4+ en zwart gaf op omdat ik een volle toren voorkom.

Tuesday, November 14, 2006

Historie.


Ik vroeg me eergisteren af waarom Eerelman en Quadekker in hun Paardenrassen het Friese paard niet hebben opgenomen.
In de tijd dat Eerelman en Quadekker hun kunstalbum maakten verkeerde het Friese ras op het diepste punt van haar bestaan. Op een gegeven moment waren er begin vorige eeuw nog maar drie dekhengsten in Nederland. Pas in de laatste decenia heeft het ras zich kunnen herstellen en is nu niet alleen zeer populair maar in binnen en buitenland een zeer goed en prachtig paard geworden.
Eerelman en Quadekker hebben zich met hun album gericht op de meest voorkomende rassen en dat was nu juist in hun tijd de Fries niet. Het ras is tweemaal bijna ten onder gegaan. Eerst eind 19de en begin 20ste eeuw en later in de jaren zestig en zeventig toen de mechanisatie in de landbouw wereldwijd het aantal paarden dramatisch verminderde. De eerste crisis had diverse oorzaken. Alleen de rijke boeren die 's zondags met hun vrouw in de sjees naar de kerk gingen konden zich nog een luxe paard veroorloven. De boeren hadden het in die tijd niet gemakkelijk en kozen liever een sterker en eenvoudiger paard bijvoorbeeld het Groninger paard of kruisingen daarvan. Een paard dat niet 'danste voor de ploeg'. Deze en waarschijnlijk nog andere oorzaken brachten het Friese paard dus tweemaal aan de rand van zijn bestaan, het heeft maar weinig gescheeld of het ras was uitgestorven.
Het Friese paard is het oudste ras van Europa en het enige oorspronkelijke Nederlandse paard. In de Middeleeuwen werd de Fries gefokt als rijpaard voor de ridders in hun zware harnassen.
De Fries zoals wij die nu kennen is veel slanker en altijd zwart. Dat is pas van de laatste tijd, vroeger kwamen meerdere kleuren voor.

Monday, November 13, 2006

VRIJHEID


In het NRC Handelsblad van zaterdag schrijft Jonathan Israel, hoogleraar moderne Europese geschiedenis, over geloof en de vrijheid van meningsuiting. Kunnen zeggen wat je wilt stelt hij boven kunnen geloven wat je wilt.
Centraal in zijn artikel staat Spinoza. Toen ik laatst over de Stemwijzer schreef en, toch een beetje tot mijn verrassing, het CDA er bij mij het meest negatief uitkwam had ik het wel bij het rechte eind blijkt nu.
Israel schrijft:
'Volgens Spinoza kon geen enkele religieuze organisatie een rechtschapen, loffelijke en gerechtvaardige organisatie zijn. Het zijn namelijk allemaal carrièrestructuren en politieke organisaties, en dus corrupte lichamen, zodat de religieuze doctrine in de praktijk niets anders is dan een werktuig om invloed te verkrijgen en een wapen om rivalen te verslaan. Alle kerken zijn er uiteindelijk, als ze de kans krijgen, op uit de onwetendheid en de lichtgelovigheid van de mensen uit te buiten om invloed en macht te vergaren.'
Vooral Balkenende en Donner hebben allebei in de afgelopen periode laten zien het niet met onze grootste filosoof eens te zijn. Ik griezel van die twee.

Sunday, November 12, 2006

Paardenrassen.


Vorig weekend werd "De Redding" van de paarden in Friesland wereldnieuws en kon ik het filmpje van Omroep Friesland op mijn blog plaatsen. Ik schreef toen ook over het Groninger paard. Vandaag weer een Groninger hengst en ook weer een Eerelman, ik zal toelichten waarom. Begin vorige eeuw verscheen:

PAARDENRASSEN, KUNSTALBUM van EEN EN VEERTIG AFBEELDINGEN naar
SCHILDERIJEN VAN OTTO EERELMAN met BESCHRIJVINGEN door A.L.QUADEKKER
Chromolithographie van J.L.Goffart. Uitgaaf van Schillemans en Van Belkum te Zutphen.

De litho's zijn 45x60 cm. Bij voorintekening kostte dit album 975 gulden.
In 2003 verscheen bij het Veenkoloniaal Museum te Veendam een boek van dit album. Tot nu kon ik mijn Eerelmannen brengen dankzij een verzameling prentbriefkaarten die ik nog van mijn vader heb. De Eerelman hierboven heb ik gescand uit genoemd boek dat ik deze week kocht. In het album en dus ook in dit boek vinden we drie Nederlandse rassen, namelijk het Gelderse, Groningse en Zeeuwse paard en niet het Friese paard. Waarom niet? Wanneer ik het weet of een lezer mij een comment hierover stuurt kom ik ermee op mijn blog. Dankzij de uitgave van het museum van Veendam kan ik nu ook meer te weten komen over de paardenrassen eind 19de en begin 20ste eeuw, ik zal verslag doen.

Friday, November 10, 2006

Mijn jeugd.


Na de meisjes in de klederdracht van Zuid-Beveland, gisteren en eergisteren op mijn blog, dan nu het mooiste huis van dat schiereiland. Helaas is dit huis het slachtoffer geworden van de dijkverhogingen in Zeeland na de watersnoodramp van 1953, ondanks het feit dat de polder Borssele toen niet is ondergelopen. De foto is genomen van de kant van de Westerschelde in NO richting u ziet de voorkant van het huis.
In 1945 werd het huis als ambtswoning aan mijn oudste broer toegewezen. Mijn ouders, zusje en tweelingbroer en ik trokken bij hem in omdat onze boerderij tijdens de bevrijding volledig was verwoest. Wij hebben tot 1950 bij mijn broer ingewoond.
Ik heb in dit huis een geweldige tijd gehad. In de zomer zwom ik 's morgens voor schooltijd en 's avonds na schooltijd. Als het tij het toeliet zetten mijn tweelingbroer Piet en ik 's morgens vroeg onze twee palingfuiken uit en haalden s'avonds de buit binnen. De volgende dag werd er dan gebakken zeepaling gegeten!
Ik kreeg deze foto dinsdag van de oudste dochter van mijn zuster. In januari 2005 schreef ik ook vrij uitvoerig over het dijkhuis, het is interessant om de foto's van het huis te vergelijken.

Thursday, November 09, 2006

's-Heerenhoek.



Een foto van de zusterschool uit 's-Heerenhoek. Dat dorp ligt 5 km van mijn geboortedorp Borssele. Borssele was protestant en 's-Heerenhoek katholiek. Deze aandoenlijke foto is uit het begin van de vorige eeuw. De meisjes hebben voor de foto hun zondagse bovenmuts op.
Dit is, net als gisteren van Nellie, de katholieke klederdracht van Zuid-Beveland.
Foto: 'De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000'.

Wednesday, November 08, 2006

Zeeuwse klederdracht.


De achtjarige Nellie Schrieks op de Goese kermis in 1938.
Aan de gouden "stikken" zie je dat Nellie uit Zuid-Beveland komt. Haar bovenmuts laat zien dat ze katholiek is. Onder de binnenmuts droeg een katholiek meisje of vrouw ook nog een blauw mutsje, wat je op deze foto niet kan zien.
Op de lagere school in Borssele heb ik geen kinderen in klederdracht meer meegemaakt. In katholieke gemeenten en ook op Walcheren werd in 1940 nog wel door kinderen de authentieke klederdracht gedragen.
De foto komt uit het kortgeleden verschenen 'De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000' dat ik gisteren kocht.
Ach die Nellie, aan haar mondje te zien lijkt het toch een beetje eng.

Tuesday, November 07, 2006

De redding.


De redding van de paarden afgelopen weekend was gisteren ook bij Pauw & Witteman. Een van de vrouwen van de reddingsoperatie was in de studio. Het fantastische van deze vrouw was dat ze zichzelf bleef en Pauw en Witteman geen invloed op haar hadden. Deze vrouw heeft het karakter van haar paard en andersom en daarom kon ze met haar vriendinnen en hun paarden dit kunststuk uitvoeren! Wat voor paarden reden die vrouwen? Zeer waarschijnlijk merries of ruinen met veel Groningsbloed. Hierboven een foto van de Groningerhengst Folkert. Het Groninger paard is het ideale paard voor operaties zoals we die wereldwijd dit weekend zagen, leve de TV.
Als je hierboven op "redding" klikt dan start media player en kun je een filmpje bekijken van de redding. Met dank aan Peter Meijboom voor het zenden van de URL.
Van mij mogen die meiden een standbeeld of tenminste een groepsschilderij van Peter!

Monday, November 06, 2006

Paarden.



Vanaf het begin van mijn weblog illustreer ik mijn tekst geregeld met schilderijen van paarden van Otto Eerelman (1839-1926).
Dit weekend stonden paarden volop in onze belangstelling. Voor mij een reden om weer met een Eerelman op mijn blog te komen. Dit schilderij is uit het Rijksmuseum. Ook hier zie je net als dit weekend op de TV dat een paard een kuddedier is. Weinig andere diersoorten zullen zich zo mak massaal laten geleiden.
Eerelman werd vooral bekend met zijn schilderijen van honden en paarden. Kortgeleden werd er nog een aquarel van hem met drie jonge hondjes in Deventer geveild voor 28.575 euro.
Met dank aan E.N. voor de artikelen over de hondjes.

Thursday, November 02, 2006

Hoe was het?


Velen vragen me hoe het was in Canada. Vier mensen en een hond, ik bespreek ze kort:
Michiel: mannen met zware banen kunnen alleen overleven als ze ook een hobby hebben.
Ja, ik ben op de hoogte van de ontwikkelingen in de psychologie . Het basement is een complete werkplaats geworden en uitgerust met een zeer geavanceerde cirkelzaag. Het gaat heel goed met hem.
Eliane: heeft als illustratrice vele en interessante opdrachten, werkt heel hard. Gelukkig dwingt Orbit, en een uitgebreide kennissenkring haar niet alleen te tekenen. Het gaat heel goed met haar.
Piffin: doet na het behalen van haar middelbareschooldiploma het laatste jaar van Rosedale Heights School. Ze heeft het daar geweldig getroffen. Ik pluk wat van internet over haar school, zie hieronder. Ik mocht haar kamer of atelier (zie foto) bezoeken en dat mogen verder alleen wat vriendinnen. Het gaat heel goed met haar.
Otger: groeit en groeit. Heeft in het afgelopen jaar flinke vorderingen in het schaken gemaakt constateerde ik. Verder heeft hij Orbit, vriendjes en zijn computer. Het gaat heel goed met hem.
Orbit: blijkt de perfecte gezinshond. Let goed op iedereen. Het gaat heel goed met hem.

Over Rosedale Heights is heel veel op internet. Twee voorbeelden:
A leading institution in Toronto for each of the main arts, Rosedale Heights has garnered a reputation as a free spirit and fantastic learning environment. Their annual productions which include music, art, dance, theatre and musical theatre have been major success stories in their community and nation. The school was featured in a 2005 Macleans article as one of the best schools in Canada.[1] Rosedale Heights continues to be a rewarding and fun environment for students with both futures in the arts and in other fields.

Rosedale Heights School of the Arts is a unique secondary school located near Castle Frank station on Bloor Street. Rosedale Heights school combines a focus on academic courses and a curriculum that emphasises art, music, and drama..